fiesta2_b

2008-ban mutatkozott be az előző Fiesta, a kilenc éves (csak 2017 nyarán kerül a kereskedésekbe az új generáció) életciklus nagyon hosszúnak számít, ráadásul a Ford is alig nyúlt hozzá a típushoz, pedig kétévente alaposan át szokta szabni autóit. Azonban nagyon eltalálták a tervezők, mire vágynak a kisautó-vásárlók, ezért nemcsak eddig tartottak ki a jól bevált forma mellett, de az új generáció is hű maradt a megjelenéshez.

fiesta3Egy kicsit azért átalakult a megjelenés, mélyebbre került és szélesebb a hűtőrács, Kölnben rögtön négyféle mintájút lehetett látni, és akkor még az egyszerű változatok is kapnak egy ötödiket. A Focusra erősen hasonlító orr, az elődről átvett profil mellett egyedül hátul alkothattak valami újat a formatervezők, ami vízszintes lámpákban merül ki. Igazán a belső térben alkottak nagyot, ahol nemcsak a megjelenés új, de sokkal jobb minőségérzetet ígérnek – feljebb pozicionálják az autót, helyet adnak az új Ka+-nak –, kategóriájának legcsendesebb utasterével. A 8 colos képátlójú érintőképernyős Sync3-as fejegység mellett B&O hifi is választható lesz.

fiesta4 A forma állandósága betudható annak, hogy ugyanarra a Global B padlólemezre épül a kocsi, mint eddig, pontos méreteket egyelőre nem árultak el, de legfeljebb minimális bővülésre lehet számítani. Műszakilag pár vezetési segéd (sávtartó, táblafelismerő, holttérfigyelő, koccanásgátló) megjelenése várható, egyébként az eddig is használt erőforrások továbbfejlesztett változatai kerülnek a kocsi orrába, például a háromhengeres EcoBoost hengerlekapcsolással tud többet az eddiginél, az 5 és 6 fokozatú váltók új generációsak. Fontosnak tartották megemlíteni, hogy immár hátul is tárcsafékeket kap a Fiesta.

fiesta5A vásárlók mégis sok újdonságnak örülhetnek, hiszen itt debütál az Active nevű szabadidő-autós megjelenési csomag, amely más modelleknél is választható lesz majd a jövőben (szóval még egyszer nekifutnak a témának, miután a Focus X Road nem nyerte meg a vásárlók tetszését). A Titanium szint mellett a Vignale almárka kényeztetését is élvezhetik azok, akik arra vágynak és Ford Store kereskedés közelében laknak. Az eddiginél szélesebb körben lesz elérhető az ST Line sportos megjelenési csomag, amelynél nagy teljesítményű dízel is választható lesz.
fiesta6Az alábbi videón 1:22.50-től kezdődik a Fiestával foglalkozó rész, 1:28-tól kerül szóba az aktuális generáció.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!