A pár évvel ezelőtt úgy 50 milliárd dolláros állami támogatással megmentett General Motors nem akar még egyszer olyan helyzetben kerülni, hogy lemarad a piactól, ezért most a nagy USA-beli autógyártók közül elsőként nyit a közösségi autómegosztás és a bérkocsi-szolgáltatások felé.

Utóbbi például azt jelenti, hogy 500 millió dollárt fektet a Lyft nevű, az USA-ban az Uber mögött második helyen álló autómegosztó-szolgáltatóba, az együttműködés pontos részletei nem ismertek, de minden bizonnyal arról van szó, hogy a Lyft sofőrök kedvezményesen tudnak majd GM autókat vásárolni vagy épp bérelni. Utóbbi esetben pedig akár az új Maven nevű szolgáltatást is igénybe tudják majd venni.

Ez egy olyan szolgáltatás, amely minden bizonnyal a pár nappal ezelőtt, meg nem nevezett összegért megvásárolt Sidecar nevű autómegosztó-alkalmazásra épül majd. Első körben Ann Arbor városában, 21 autós flottával indul a szolgáltatás, de aztán pár hónapon belül már az USA teljes területén elérhető lesz. A lényeg, hogy a bérlő okostelefon alkalmazás segítségével választ magának autót, majd pár perc-pár óra használat után visszaviszi azt. Autótól függően 6-12 dolláros óradíjat kell fizetni, és ebben már benne van az üzemanyag ára is – Spark 6 dollár/óra, Malibu 8 dollár/óra vagy 54 dollár/nap, Tahoe 12 dollár/óra vagy 84 dollár/nap. Az új Chevrolet Bolt elektromos autó fontos része lesz ezeknek az új GM-szolgáltatásoknak, szóval a gyártó rögtön megteremti a piacot is elektromos autójának – gondoljunk csak bele, hogy a Saab hasonló profilú kínai vállalkozásoknak értékesített már közel 200 ezer elektromos autót; a GM hasonló, vagy még nagyobb léptékben gondolkodik.

Például a Chevrolet Volt elektromos autó Opelként Európában is megvásárolható lesz, kézenfekvő, hogy akkor nálunk is elindítják majd a Maven nevű szolgáltatást. Ráadásul nem is annyira hátrány, hogy a GM nem elsőként lép piacra, hiszen az Uber harca megteremti a jogi feltételeket, a GM már kész jogi környezetbe érkezik majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!