Nem tudni pontosan, hány darab ZIL 41052 típusú páncélozott limuzin készült az eleinte szovjet, később orosz manufaktúrában, hiszen ez titkos információ volt, tippek vannak: 13, 18 vagy 22 darab. Egy biztos, ma még 10 létezik. A Borisz Jelcin számára készült példányt 1997-ben gyártották, és most selejtezték le az orosz kormányőrségtől.

Nem adták el az autót, hanem azt a Jekatyerinburgban kialakított Jelcin Center központban fogják majd kiállítani, a hírek szerint tavasztól kerül majd a gyűjtemény közepére az autó, amely a napokban teszi meg az utat Moszkvából Jekatyerinburgba, egy 40 lábas konténer belsejében, vasúton és közúton. Nem kis fejtörést okozott, hogyan rögzítsék a járművet, amelynek ajtajait nem lehet kinyitni már belül, tehát nem lehet benne ember, és így nem lehet a rögzítőféket se használni.

Márpedig lendülete van az autónak, hiszen a páncélozás miatt a saját tömeg 4750 kg. A karosszérián belül egy 10 mm-es lemezből készített burok veszi körbe az utasteret, a golyóálló ablakok 41,5 mm vastagok; az ajtók hidraulikus mozgatásúak, darabjuk 200 kg-ot nyom.

Amilyen nagy gondot fordítottak a biztonságra, annyira spártai lett az utastér: plüss ülések, lábtartó a második sorban, no meg légkondicionálás. Nincsenek beépített kommunikációs berendezések, azokat a konvojban haladó többi járműben szállították.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!