Értékelte a második negyedéves közlekedési szabálysértési adatokat a rendőrség. Ez az az időszak, amikor már az április 5-én telepített Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat megkezdte rendszerszintű működését. Kevesebb halálos baleset történt Magyarországon a második negyedévben, mint a múlt év hasonló időszakában, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint ez az április óta működő új fix traffipaxok hatása. Kiemelték, a 2015. április 1. és 2015. június 30. között 126 közlekedési balesetben 144 ember vesztette életét, míg 2016 ugyanezen időszakában 111 esetben 115-en haltak meg az utakon. Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, míg az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetben.

Az adatok szerint összesen 79.332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a mobil és fix kamerák által rögzített közlekedési szabályszegések elkövetése miatt. A kamerák által rögzített jogsértések meghatározó többségét a sebességtúllépések adják. Fényjelző készülék tilos jelzésén áthaladás miatt 36, míg leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat.
A szabálysértések miatt kiszabott bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell befizetni. Ha valaki a fizetés helyett inkább a közérdekű munkát választja, akkor a pénzbírság befizetésére rendelkezésre álló határidő lejártát követő harmadik munkanapig személyesen jelentkezni kell az állami foglalkoztatási szervnél, azaz a helyileg illetékes munkaügyi központnál. Hat óra közérdekű munkával ötezer forintnyi pénzbírságot lehet kiváltani.

Fotó: Mártonfai Dénes Fotó: Mártonfai Dénes

Amennyiben a vétkes a fizetési kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget és közmunkára sem jelentkezik, a szabálysértési hatóság az ügy iratait elküldi az illetékes járásbíróságnak, hogy minősítse át szabálysértési elzárásra. Egy nap a büntetés-végrehajtási intézetben ötezer forintot tesz ki. Négy éve működik közre az állami foglalkoztatási szerv a szabálysértési eljárásban kiszabott közérdekű munka végrehajtásában, s gondoskodik a közmunka elvégzéséről. A munka meghatározásában nem kell figyelembe venni az elkövető végzettségét, de csak olyan munkát kaphat, melyet – a foglalkoztathatósági szakvélemény alapján – el tud végezni. Közfoglalkoztató lehet többek között a helyi önkormányzat és önkormányzati társulás, költségvetési szerv, állami vagy önkormányzati fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézmény, egyházi intézmény, illetve egyes közfoglalkoztatók. A közérdekű munkát az elkövetőnek az illetékes járási hivatal által kijelölt foglalkoztatónál kell végeznie, hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapján vagy szabadidejében. A munkaidő legalább négy, legfeljebb nyolc óra azzal a kikötéssel, hogy havonta legalább 24 órát kell teljesíteni, díjazás nem jár érte.

A bíróság végzése alapján a szabálysértési hatóság felhívásában közli az elkövetővel, hogy melyik bv-intézetben kell megjelennie. Ekkor még mindig van lehetősége befizetni a pénzbírságot, de közmunkával már nem válthatja meg.
Az autósok helyzete nem egyszerű abban az esetben, ha szabályt szegnek, mert az új traffipaxok mindent látnak, így nem igazán lehet mit tenni.
– A szerelőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy két hónapja lejárt a forgalmi engedély az autómon – mondta a megyeszékhelyen dolgozó 42 éves tolnai férfi. – Nem szoktam nézegetni, de eddig sosem csúsztam ki az érvényességi időből. A szerelőm egyből rávágta azt is, hogy hamarosan kapom a büntetést, mert a kamerák biztosan kiszúrtak, és sokszor közlekedtem az autópályán Szekszárd és Budapest között. Heteken át minden nap rettegve néztem bele a postaládába, de szerencsére máig nem jött semmi, pedig már a megújítás óta is eltelt másfél hónap. Jómagam inkább befizetném a bírságot.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!