Dominic Wilcox formatervező gondolkozott el azon, hogy ha egyszer teljesen önműködő autók lesznek az utakon, ahogy azt az autógyártók jósolják, akkor nyugodtan megszabadulhatunk azoktól a kötöttségektől, amelyet az autók jelentenek. Sokkal kényelmesebb például egy ágyban heverve utazni.

A megfelelő szélvédelemről azért gondoskodni kell, amit az ötleténél egy ólomüveg-fedéllel valósítottak meg, ennél kevésbé látványosabb vagy épp több privátszférát biztosító megoldásokat is el lehet képzelni. A lényeg a cseppforma, ami légellenállás szempontjából ideális. A London Design Festival-on prezentált ötletnél ágyneműtartó helyett a haladáshoz szükséges technika rejtőzik a matrac alatt, a fedelet pedig kézzel előállított üvegkupola jelenti.

Mai fejjel gondolkodva persze felmerül a kérdés, hol van a biztonsági öv, a légzsák? Dominic Wilcox 2059-re teszi a guruló ágy megjelenésének időpontját, ekkor már évtizedek óta csak robotautók közlekednek az utakon, amelyek kiküszöbölve az emberi sofőrt, mint hibaforrást, nem karamboloznak.

A – nem működőképes – prototípus megvalósításánál az 1959-es Mini is szerepet kapott, és nem csak azért, mert annak megjelenésétől számítva 100 évre teszi a megjelenést, de a kerekek és az egyébként hidraulikus működtetésű fedél kilincse is a miniautó első szériájáról származik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!