A Ford bemutatja a népszerű Nugget lakóautó vadonatúj változatát, amelyben a tervezők felhasználták a legmodernebb jármű- és beltéri innovációkat, hogy még élvezetesebbé varázsolják a hosszú utazásokat. A Nugget vásárlói most először rendelhetnek járművükhöz alacsony széndioxid-kibocsátású, elektrifikált hajtásláncokat, köztük egy új, rugalmasan működő plug-in hibrid (PHEV) változatot. A vadonatúj járművet a piacvezető lakóautó-építő cég, a Westfalia mérnökeivel együttműködve fejlesztette ki a Ford, átvéve a korábbi modellekben már nagy sikert aratott ‘többzónás’ lakótér-kialakítást, amely markánsan megkülönbözteti a Nuggetet a vetélytársaktól. Az új modellgeneráció a Ford vadonatúj platformjára épül, amit a vállalat idén vezetett be a piacvezető Transit és Tourneo Custom családban, számos más fejlett megoldással (új dizájnelemekkel, konnektivitással és vezetéssegítő technológiákkal) együtt. A lakótér prémium minőségű felületei, még praktikusabb kialakítása és az opcióként rendelhető napelelemes tető révén a kirándulások még élvezetesebbé válnak.

“A Nugget célja mindig is az volt, hogy tulajdonosai új helyeket fedezhessenek fel – és az új modell extra kényelmével, konnektivitásával és PHEV hajtásával ez az élmény még teljesebb lett. Vásárlóink elmondták nekünk, hogy Nuggetjeiket családi autóként is használják, de gyakran viszik magukkal barátaikat és kerékpárjaikat is egy kiruccanásra, mások pedig a nyugdíjas éveiket teszik élvezetesebbé és izgalmasabbá egy ilyen autóval, ezért a legújabb Nuggetet olyanra terveztük, hogy tökéletesen alkalmas legyen minderre” – árulta el Hans Schep, a Ford Pro Európa vezérigazgatója. Az új generációs Nugget több lépcsőben jelenik majd meg a piacon: az első lépés a billenőtetős, 170 lóerős EcoBlue motoros, nyolcfokozatú automata sebességváltós Nugget Titanium sorozat bevezetése várható, amit itthon szeptember közepétől rendelhetnek meg az érdeklődők, és az első darabok jövő nyár elején érkezhetnek meg a tulajdonosokhoz. A többi modellváltozat – köztük a PHEV hajtású verzió – 12 hónapon belül mutatkozik be Európában.

A vadonatúj platformmal még élvezetesebb az utazás
A nagy kirándulások gyakran napokig, kilométerek ezrein át tartanak, ám a piacvezető Transit és Tourneo Custom modellek fejlett technológiáját, vezetési élményét és dizájnját kínáló új generációs Nugget fedélzetén a leghosszabb utakon is teljes kényelemre számíthatunk. A Ford rengeteg megoldást átvett az új Tourneo Custom utasterének fényűző dizájnjából, és mindezt kimagasló minőségű kézműves kidolgozással és prémium anyagokkal egészítette ki, nagy mértékben fokozva a kabin komfortját.
A Nugget sok vevője számára kulcsfontosságú szempont, hogy az autóban kifejezetten szabadon lehet mozogni. Az új műszerfal-kialakításnak és a sík padlónak köszönhetően könnyű átülni az egyik első ülésről a másikra, és könnyebb lett az átjutás elölről a lakótérbe; a műszerfal többek közt azért is lehetett praktikusabb formájú, mert az utasoldali légzsákot egy innovatív megoldással a tetőbe építették. Az alacsonyabb padló és a beépített oldalsó fellépők miatt könnyebb pakolni, illetve ki- és beszállni, és ugyanezt könnyíti meg az oldalsó tolóajtók és a csomagtérajtó kategóriaelső mérete is.

A Nugget kínálatában most jelenik meg először a Ford Kuga Plug-In Hybridből már jól ismert PHEV hajtás. A vadonatúj Nuggetben egy 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, egy 11,8 kWh teljesítményű akkumulátor, valamint egy elektromotor működik, és a tisztán elektromos hajtásra is alkalmas hajtáslánc kombinált teljesítménye 232 lóerő. A komfortosabb rugózásról és a stabilabb irányíthatóságról a vadonatúj futómű (független hátsó felfüggesztéssel) gondoskodik, és összkerékhajtású változat is készül azok számára, akik nyaralásuk közben szabadtéri sportokat űznek, vagy egyszerűen csak szeretnének magabiztosan kihajtani a fesztiválok parkolóiból.

A stílusos cockpit közpoti eleme a teljesen digitális műszeregység és a nagyméretű, 13 colos érintőképernyő; az úticél megtalálását, az utasok folyamatos szórakoztatását és a külvilággal való kapcsolattartást a Ford legújabb SYNC 4 szoftvere biztosítja. A rendszer hálózatba kapcsolt navigációja, audio- és kommunikációs funkciói az érintőképernyőről vagy természetes hangutasításokkal kezelhetők, és az alapfelszereltség része a vezeték nélküli Android Auto és Apple Carplay telefonintegráció is.
A tervezők különös figyelmet fordítottak a Nugget biztonságos és könnyű vezethetőségére, hogy a járművel azok is egyszerűen boldoguljanak, akik kisebb autókhoz szoktak. A személyautós vezetési pozíció és az új nyolcfokozatú automata sebességváltó mellett a Nugget olyan vezetősegítő technológiákat 8 kínál, mint a Sávközép funkcióval kiegészített Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika, amely mérsékli a vezető kifáradását a hosszú autópálya-menetekben és az araszoló városi forgalomban, illetve a Tolatási Fékasszisztens, az Aktív Parkolóasszisztens, vagy éppen a szűk helyeken is könnyű manőverezést biztosító 360 fokos kamerarendszer.

Egyedülálló lakóautó-koncepció
A Ford és a Westfalia még tovább fokozták az új modell luxusát és ergonómiáját, teljes egészében újratervezve a lakóteret a népszerű ‘többzónás’ kialakítás jegyében. Ez az egyedülálló koncepció lehetővé teszi, hogy a lakók még akkor is egymás zavarása nélkül mozoghatnak, főzhetnek vagy ki- és beszállhatnak, ha két franciaágy is ki van nyitva a kabinban. Az üldögélésre szolgáló terület utazás közben is biztonságos és kényelmes, a leparkolt járműben pedig étkezővé vagy fekvőhellyé alakítható. Az optimalizált tárolóhelyek és a kiváló minőségű anyagok mellett a Ford egy sor újdonságot is bevezetett a modellben:
– Fűthető és forgatható kapitányülések a vezető és az első utas számára
– Különleges, fűthető háromszemélyes üléssor hátul, így összesen öten utazhatnak teljes kényelemben
– Új hangszórók, valamint USB-C portok a hátsó üléssorban (alapáron)

A konyha új kialakításának köszönhetően élvezetesebbé válik a főzés. A praktikus fiókos hűtőszekrényben könnyű hozzáférni az élelmiszerekhez, és a fiókokban állítva is elférnek a palackok. A kombinált főzőlap-mosogató egység – amelyhez alapáron jár a forróvíz-ellátás – 20 százalékkal nagyobb konyhai munkafelületet biztosít. A csillapítottan záródó rekeszek és a nyomásra kiemelkedő kezelőszervek megóvják a gyerekek ujjait, ráadásul kevésbé zörögnek utazás közben.

A vadonatúj Nugget belső kialakítása nagy mértékben továbbfejlődött az előző modellhez képest: a felhajtható matracok nagyobb fejteret biztosítanak a konyhában, miközben a felső ágy továbbra is a helyén maradhat, a sínekre szerelt, új kezelőszervekkel felszerelt hátsó üléssor pedig egy kézzel ággyá alakítható. A hátul kialakított hideg-melegvizes zuhanykiállás alapáras, a csomagtérajtóhoz csatlakozó sátor opcióként rendelhető. A kényelmesebb kempingezésről további vadonatúj megoldások is gondoskodnak:
– Billenőtető új, önmagát behajtogató textilfelülettel, ami megkönnyíti a tető zárását
– Új beépített tárolóhelyek az alapáras kültéri asztal és székek elpakolására
– Praktikus, még jobban takaró és könnyebben kezelhető sötétítő rolók a függönyök helyett

A modernebb kempingfelszerelés mellett a Nugget high-tech megoldásokat is kínál, amelyek menet közben fejlett konnektivitást, parkoláskor pedig kiváló komfortot biztosítanak. A vezeték nélküli töltő és az alapáras 5G modem segítségével mindenki kedve szerint szórakozhat vagy kommunikálhat, és sosem kell attól tartani, hogy túl nagy lesz az adatforgalma, vagy hogy lemerül a telefon akkumulátora. Az opcionális napelemes tető rásegít a lakóautó energiaellátására és tölti a kiegészítő akkumulátort, ideális időjárás mellett pedig több áramot termel, mint amennyit a lakótér berendezései fogyasztanak.

A lakótérben egy külön 7 colos érintőképernyőn ellenőrizhető és kezelhető az új Nugget fűtése, vízkészlete, akkumulátor-töltöttsége és világítása. Az új funkciók közt szerepel:
– Az új, kifinomult LED lakótér-világítás, amely a színárnyalatok változtatásával kellemes hangulatvilágítássá is alakítható
– A dőlésmérő funkció, amivel az egyenetlen felületeken is vízszintbe állítható a jármű
– Egy Bluetooth-kapcsolatú app, amelynek segítségével az okostelefon távkapcsolóvá alakítható a kabin funkcióinak kezeléséhez