Közeleg Németország újraegyesítésének 25 éves évfordulója, és ebből alkalomból elevenítik fel az egykori történeteket. Például annak a Burkhart Veigelnek az esetét, aki egy 1957-es Cadillac műszerfalában 200 embert csempészett ki Kelet-Németországból.

A berlini fal felépítése idején Nyugat-Berlinben tanuló Veigel úrnak nem voltak rokonai az NDK-ban, egészen addig nem is nagyon foglalkozott az embercsempészet gondolatával, amíg egyetemi évfolyamtársa nem szervezte be. Eredetileg az volt a cél, hogy azokat a diáktársakat csempészik át a falon, akik már nem tudtak eljutni az egyetemre – nagyjából 400 ilyen diák volt. Útlevél-hamisítással, alagút építéssel segítette a menekülést, végül pedig egy átépített Cadillac-kel csempészett embereket. Kifejezetten azért vásárolta meg 5000 DM-ért az 1957-es DeVille kupét, mert annak hatalmas méretű műszerfalában rengeteg hely volt. Egy düsseldorfi autószerelő segítségével fél év alatt sikerült egy 1,4 méter hosszú, 45 centi széles és 30 centi magas üreget kialakítani, ahol egy embert el tudtak bújtatni. Az NDK határőrök a „szokásos” rejtekhelyeken keresték az embereket – a csomagtér padlója alatt, a hátsó ülés a csomagtér között -, de soha nem néztek a műszerfalba. 1964 vége és 1967 novembere között kétszáz embert csempésztek át az autóval a határon.

Nem az egyenes úton mentek, hanem Csehszlovákián, Magyarországon és Ausztrián át – hosszabb volt ugyan az út, de kevésbé szigorúan végezték a határellenőrzéseket ezeken a határokon. Az évek során egyébként többször is átfényezték az elég feltűnő autót, amelyet többször át is építettek, például Dodge, Buick vagy Mercury orrot kapott. Egy német hivatalban dolgozott egy segítőjük, így mindig aktuális papírokkal rendelkezett az autó, és persze a rendszámtábláját is folyamatosan cserélték. 1969 végén hagyott fel az embercsempészettel, amikor apa lett, nyolc éves tevékenysége során 650 embert segített eljuttatni Nyugat-Németországba. Nem sokkal ezt követően egy Stasi-besúgó tippje alapján a cseh határon lekapcsolták a csempészautót, a Csehszlovák határőrség lefoglalta az 1957-es Cadillac-et, amelynek ezt követően nyoma veszett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!