A 2013-as Tokiói Autószalonon még csak tanulmány volt a Nissan BladeGlider elnevezésű jármű, most pedig már a prototípusát, tehát a sorozatgyártásra alkalmas változatát prezentálják a japánok Rio de Janeiroban. A sportos vezethetőséget, az intelligens mobilitást és az elektromos hajtást egyesítették a szokatlan megjelenésű autóban.

Háromszög alakú a karosszéria, elöl nagyon kicsi a nyomtáv, ebből szinte kötelezően jön a háromszemélyes utastér, a vezető ül a középpontban, utasai pedig mellette-mögötte. Két oldalról, hatalmas méretű, előre feltáruló ajtókon keresztül lehet megközelíteni az utasteret, a kezelőszervek jobb híján a kormányon helyezkednek el. A vezetőt monitor tájékoztatja, külső tükrök nincsenek, helyettük kamerák és monitorok vannak.

A villanymotoros hajtás és a nyomaték kerekenkénti elosztását felügyelő rendszer fejlesztésében a brit Williams Advanced Engineering segítette a japánokat. A hátsó kerekeket két darab, egyenként 177 lóerős, de 272 LE/707 Nm rendszerteljesítményű (egyszerre legfeljebb ennyi energiát tud szolgáltatni a telep) villanymotor hajtja. Ha azt érzékeli a nyomatékfelügyelet, hogy alulkormányozottá válik a BladeGlider, akkor a kanyar külső ívén lévő hátsó kerékre több nyomatékot küld, drift módban pedig értelemszerűen „össszezárja” a hátsó kerekeket, és hagyja, hogy azok füstöljenek, de akár meg is lehet szabadulni az elektronikus póráztól.

A kocsi hátsó részében összesen öt modulból álló, 220 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort helyeztek el, amelynek külön vizes hűtőköre van. Nem árulták el, hogy az 1,3 tonnás BladeGlidernek mekkora a hatótávolsága, de azt igen, hogy kevesebb, mint 5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-s sebességre és meghaladja a 190 km/h-t a csúcssebesség. Rio-ban az Olimpia ideje alatt a 2013-as tanulmányt állítják ki, ezzel szemben az itt látható prototípust az érdeklődő újságírók ki is próbálhatják majd – valószínűleg nem drift-módban. Arról nincs hír, hogy mikor várható bejelentés a BladeGlider jövőjével, azaz esetleges sorozatgyártásával kapcsolatban.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!