Egy évvel ezelőtt debütált az ITK Holding Zrt. által kifejlesztett ITE Reform 500-as busz, amely egy összesen tucatnyi típusból álló termékcsalád első tagja volt. Most leleplezték a Reform 501 nevű elővárosi autóbuszt, amelyet már Mercedes-Benz márkanéven fognak forgalmazni. Az Inter Traction Electrics egyébként a nagyméretű autóbuszok mellett a német cég áruszállítóinak alapján is gyárt majd buszokat.

A Reform 501-est december 11-én, ünnepélyes keretek között mutatták be Budapesten. A 12.490 milliméteres hosszúságú, kétajtós, alacsonypadló-belépésű (low entry) Mercedes-Benz REFORM 501 LE elővárosi buszt, 260 kW/354 LE teljesítményű dízelmotor hajtja, a váltó hatfokozatú, automatikus. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését.

„A vállalat tervei alapján 2019-ben további járműfejlesztések valósulnak meg azokban az autóbusz kategóriában, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek és elvárásainak. Így az ITK Cégcsoport tagja, az Inter Traction Electrics Kft. például elkezdi a Mercedes-Benz Transporter divízió termékeivel kapcsolatos fejlesztéseket és gyártást. Cégcsoportunk az értékalapú emberközpontúságra törekszik minden fejlesztése terén, különösen a fenntartható mobilitás megvalósulása érdekében” – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kossa György az eseményen arról is beszámolt, hogy a tavalyi évben átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzem – amely nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszíne, hanem biztosítja a járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit, valamint a termék és gyártástechnológiai fejlesztésekhez fűződő kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellát – már magas színvonalon képezi a jövő szakembereit és mérnökeit, ezzel is hozzájárulva a magyar műszaki hagyományokra épülő hazai buszgyártás további fejlődéséhez.