November 16-án egy iskolásgyermekeket szállító kisbusz összeütközött egy teherautóval Gansu városában, az ütközésben 21-en haltak meg. Ez már önmagában is tragédia, de ez a szám sokkal nagyobb is lehetett volna, hiszen a kisbuszban 64 gyermek utazott! A jármű egyébként a mifelénk Toyota Hiace néven ismert kisbusz helyi gyártású változata volt.

Gyárilag kilenc személyes személyautó volt a jármű, a hátsó üléssorokat azonban kiszerelték, és három hosszanti padot – deszkát – szereltek a helyükre. Mégse az iskolát hibáztatják az esetért, hanem a kormányzatot, aki nem ad pénzt rendes iskolabuszok vásárlására. Márpedig a vidéki családok egyszerűen nem küldik iskolába a gyermeket, ha nincs iskolabusz, inkább a családi gazdaságban dolgoztatják őket.

A tanulmányok szerint 5,8 milliárd eurót kellene költeni arra, hogy egész Kínában rendes iskolabuszok legyenek, ami abszolút értékben rengeteg pénz, de ha azt vesszük, hogy a Kínai kormányzat tavaly 9,3 milliárd euró értékben vásárolt személyautókat a funkcionáriusoknak, nem egy kifizetethetlen összeg.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!