Jövőre kötelező lesz az Unióban eladott újautókban a vész esetén segélyhívás funkció, de rengeteg olyan jármű van az utakon, amelyeket felesleges lenne e miatt lecserélni. Itt jön a képbe a magyar Vemoco által kifejlesztett eszköz, amely az eCall funkció mellett még sok egyéb hasznos dolgot tud.

Igazából két technikai feltétele van a különböző érzékelőket és SIM-kártyát is tartalmazó fedélzeti egység (29 900 Ft) használatának: egy ODB-II-es diagnosztikai csatlakozó és egy okostelefon vagy táblagép. Előbbi jó eséllyel ott van az 1996 után gyártott autókban, utóbbi meg azért kell, mert a készülék kommunikál a felhasználóval. Például be lehet állítani, hogy egy adott földrajzi körzetet elhagyva figyelmeztetést küldjön a tulajdonosnak – tud arról, hogy használják a kocsiját, vagy értesíteni kell a rendőrséget?

A kis fekete doboz menet közben figyeli a hirtelen gyorsításokat, fékezéseket és még számtalan paramétert, a GPS-jel alapján még a sebességtúllépéseket is képes rögzíteni; ezen adatok segítségével egy bonyolult algoritmus számolja ki a Vemoco-indexet, amely egy százalékos érték. Nyugodt vezetéssel lehet ezen javítani, és ez egyben csökkentett fogyasztást-járműkopást eredményez. És ez alapján lehet elérni a díjmegtakarítást a Posta Biztosító speciális cascojával.

A segélyhívási funkció az egyik legfontosabb szolgáltatása a Vemoco készülékének, már a havi 1700 Ft-os alapcsomagban (ebben benne van már az Unió területén érvényes adatszolgáltatási díj is) is benne van ez. A havi 2700 Ft-os prémium-előfizetésben már benne a Magyar Autóklub által biztosított telefonközpont-szolgáltatás igénybevétele is. Mivel az autó szervizcsatlakozójától veszi a menetadatok egy részét a fedélzeti egység, természetes, hogy az képes kiolvasni a hibakódokat is, amit lerobbanás esetén rögtön küld a segélyhívó-központba. A Vemoco weboldalán részletesen ismertetik a szolgáltatást, és az internetes felületen keresztül lehet előfizetni is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!