Szponzorált tartalom – Életed első autóját vásárolnád amin a rutin megszerzésén túl sok szép helyre szeretnél eljutni? Egyszerűen nincs igényed a drága kocsira és elég, ha A pontból B pontba elvisz? Az sem baj, ha hitelből finanszíroznád, ugyanis ebben a cikkben segítünk neked. Bemutatunk pár darab, még mindig megbízható öreg harcost fél milliós értékig és azt is megtudhatod, hogyan juthatsz hozzá, ha a pénztárcáddal jelenleg nem felhőtlen a viszonyotok.

Milyen szempontok alapján vásárolj használt autót?

Ahogy az autókból, úgy az emberekből és az igényeikből is ezerféle létezik. Nem mindegy, hogy hosszú távra vagy városi használatra veszed, a csajoddal használnád vagy egy ötfős családdal, külföldön dolgozol vagy itthon, stb. Nézzünk egy-két érdekesebb szempontot az igényeidtől és lehetőségeidtől függően:

  • Ne a kilométer legyen a mérvadó: Amiért 300.000 km-t futott a kiszemelted attól nem kell félned, ugyanis lehet, hogy gondosabb gazdája volt, mint a 80.000 km-t futott „első gazdás, öreg hölgy tulajdonos” hajtotta Swift-nek. Az is lehet, hogy 5 évet állt egy helyben és elöregedtek az alkatrészek. Ezzel szemben egy 300.000-et futott G Astra céges autóként, hosszú távon hajtva jóval nagyobb eséllyel kapta meg a kötelező szervizeket és figyeltek oda az apróbb hibáira.
  • Városi használatra benzinest: A dízelmotorok alacsonyabb fogyasztása csábító lehet, de amennyiben azt városban szeretnéd használni, hogy reggel elvidd a gyereket az iskolába, nem a legjobb választás. Kisebb hőtermelésüknek köszönhetően lassabban melegszenek fel, így, ha mindig hidegen járatod, a nem megfelelő kenésnek köszönhetően gyorsabban kopnak majd el az alkatrészek. Ezzel ellentétben a benzines hamarabb melegszik be és biztosít tökéletes kenést, így optimális használat mellett biztos, hogy hosszabb ideig élvezheted majd a használatát.
  • Előbb itthon nézelődj! – Lehet, hogy csábítóbb külföldről behozni és akár 200-300 ezer Ft-ot is spórolni egy autón, de azt ajánljuk, ha teheted, előbb hazai pályán tájékozódj. Külföldön is kifoghatsz egy kiváló minőségű modellt, kevés futott km-el, de az is lehet, hogy a hibái csak itthon jönnek elő, plusz még a kiutazás is több tízezredbe fájt, így amennyit megspóroltál volna, azt mind rá kell költened a javíttatásra. Menj el a lakóhelyedhez közeli kereskedésekbe, tájékozódj magyar hirdető portálokon, így megspórolhatod a hosszú utazás költségeit, valamint, ha probléma van a kocsival, sokkal könnyebb az ügyintézés magyar nyelven. Csak a legvégső esetben ajánljuk a külföldi utazást vagy természetesen akkor, ha ott dolgozol és amúgy is utadba esik!

Egy jó hazai, a német acél vagy egy francia filmhős?

500.000 Ft-os és az alatti tartományban azért van bőven kínálat a hazai piacon. A legnagyobb hazai használtautó portálon jelenleg 11.457-et mutat a számláló, ha az előbbi összeget ütjük be. Amennyiben az összes modellről próbálnánk írni valami szépet, karácsonyig sem érnénk a végére, ezért kiválasztottunk 3 db-ot, amelyből legalább egy biztos elnyeri a tetszésed.

Suzuki Swift I (1993-2004) – Tökéletes társ a mindennapokban

Azt mondják, ha csak Suzuki létezne a világon, az autószerelők éhen halnának. Bár ez az újabb típusokra nem feltétlenül igaz, de az I-es magyarországi széria az sosem hagy cserben. Amennyiben fapados mivoltával könnyedén kibékülsz, akkor egy strapabíró és elnyűhetetlen modellt tudhatsz magadénak, amely alig eszik többet mint 5 liter. Ja és a szerelő is csak hírből fog ismerni, ugyanis jobb esetben csak az olajcsere alkalmával találkozol vele. Persze azért ez a modell sem terminátor, így az idő vasfoga elől ő sem tud menekülni. Vásárlás előtt a kasztnit érdemes alaposan megvizsgálni, mert a legjobb esetben is egy 15 éves autóról beszélünk. Egy 1000-es 3 ajtós változatra garantáltan nem megy rá a gatyád és már 250.000 Ft-ért is találsz megkímélt darabokat. Gyereket hordani az iskolába, bevásárlásra, mindennapi városi használatra tökéletes választás.

Opel Astra F (1991-2002) – Az elnyűhetetlen kompakt

Hasonlóan a Swift-hez az F Astra is elnyűhetetlen modell, ugye nem véletlen az Opelek ragadvány szlogenje a „sosem kopel” kifejezés. Legyen szó egy 2000-es évjáratú Classic Sedanról vagy egy ’92-es hatchback-ről az biztos, hogy amennyiben beszerzel egyet, egy igénytelen és strapabíró, 4 keréken guruló malacperselyt tudhatsz magadénak. Miért is? Ütheted, vághatod a futóművet és a motort is, akkor sincs egy rossz szava sem. Szervizbe is csak szökő évente kell járnod, 5-6 liternél nem eszik többet és már 300.000 Ft-ért is kapsz szép állapotban lévő modelleket. Persze azért itt sem minden arany ami fénylik. A első szériák egyes darabjai sajnos nem vetik meg a rozsdát, de az olajszivárgással is vigyázni kell. Tehát vásárlás előtt érdemes alulról is megvizsgálni a kiszemelt áldozatot. Városi és országúti használatra is megfelelő, de például egy 1,4-es 60 lőerős változattal autópályára ne nagyon merészkedj.

Peugeot 406 (1995-2004) – A megbízható francia

Megbízható francia? Amennyiben a gallok autóremekeiről van szó ezt a két kifejezést valahogy ritkán halljuk együtt. Ennél a modellnél sem tökéletes minden, de sokkal összeszedettebb mint honfitársai. Jól összerakott futómű, komfortos és tágas belső és egy szívós 2000-es 110 lóerős motor (legnépszerűbb hazánkban). Utóbbihoz ugye társul egy 9 literes vegyes fogyasztás is, de cserébe egész olcsón beszerezheted, már 400.000 Ft-tól találhatsz magadnak olyat, amibe szívesen beleülnél. Ez azt jelenti, hogy legalább 100-200 ezer Ft-al olcsóbban megvásárolhatod mint a kategóriában megtalálható egyéb autókat, például egy Passat-ot. Sajnos azonban a 406-os sem hibátlan. A tulajdonosok a néha fura dolgokat művelő elektronikára, a szivárgó hűtőrendszerre és az átlagosnál gyorsabban kopó első fékekre panaszkodnak leginkább. A hatalmas csomagtartónak és kényelmes utasterének köszönhetően kiváló családi autó válhat belőle, amely a hosszú távú utazások során is kiváló társad lesz.

Ezért nem probléma az autóhitel!

Azt mondják nem nagy pénz 500.000 Ft, de sokan kiegyeznénk azzal, ha hirtelen kívánnánk egyet és a pénztárcánkban teremne. Sajnos ez azonban nem ilyen egyszerű, így, ha nem vagy Aladdin, vagy apa nem veszi meg neked a kiszemelt autót ráadásul pénz szűkében is vagy akkor nincs más választásod, mint az autóhitelt választani.

Segít az autóhitel kalkulátor

Naponta zúdulnak rád a bankok különböző hitelajánlatai, így nem csoda, ha össze vagy zavarodva és nehezen szánod el magad a hitelfelvételre. Szerencsére ma már számos online portálról tájékozódhatsz valamint a különböző hitelkalkulátorok segítségével is megtalálhatod a hozzád legjobban illő ajánlatot. Nem is olyan hosszas keresgélés után szembe jött velünk a Hitelmindenkinek oldalon található hitelkalkulátor, amelybe a megfelelő adatokat beütve a legjobb ajánlatok közül csemegézhetsz. Nézzük, hogy a kiszemelt 3 autónkra milyen feltételekkel kaphatsz kölcsönt valamint mekkora havi törlesztő részletre számíthatsz. Előtte azonban tisztázzunk pár apróságot!

Az autóhitel felvételének feltételei magánszemélyek esetében

  • Betöltött 18. életév
  • Érvényes személyi igazolvány
  • Érvényes vezetői engedély
  • Munkáltatói igazolás
  • A szükséges önerő forint alapú hitelkonstrukciónál 25%
  • A hitel minimális összege 300.000 Ft
  • A lehetséges futamidő maximum 7 év

A feltételek az autóvásárlásra fordítható személyi kölcsönökre vonatkoznak és a továbbiakban is ezt a konstrukciót vesézzük ki.

Hogyan működik a kalkulátor?

A kalkulátorban több adatot is meg kell adnod, hogy a rendszer a lehető legpontosabban mérje fel a lehetőségeidet, amely által a legjobb konstrukciókat tárja majd eléd. Nézzük pontosan melyek is azok az adatok:

  • Hitelfelvétel célja – Ez jelen esetben az autóvásárlás lesz
  • Hitelösszeg – Ez lehet kisebb is mint 300.000 Ft, de célszerű ezt az összeget megadni legalább
  • Futamidő – Itt legalább 12 hónapot érdemes megadni
  • Havi nettó jövedelem
  • Életkor
  • Jövedelem típusa
  • Megbízható adós vagyok (a KHR alapján) – Amennyiben rajta vagy a KHR (régi BAR) listán akkor ne pipáld ki

Ezután indíthatod is a kalkulációt, bár olyan egyéb adatokat is megadhatsz mint, hogy a jövedelmed a bankodhoz utalod e vagy sem, adóstársat be tudsz e vonni, kérsz e törlesztési biztosítást vagy hogy milyen hosszú munkaviszonnyal rendelkezel.

Egy jó F Astra akár havi 10.000 Ft-ért

Ha már rábukkantunk, akkor ki is próbáltuk a hitelmindenkinek.hu gyors hitel kalkulátorát ahol elég korrekt ajánlatokat kaptunk. Jelen esetünkben havi nettó 120.000 Ft-os bérünkkel szerettünk volna igényelni 300.000 Ft összegű kölcsönt, 36 havi konstrukcióban, 25 évesen. Természetesen a KHR listával még hírből sem állunk kapcsolatban – vagyis nem vagyunk rajta az adósok listáján.

A kalkuláció után a legjobb ajánlatot az MKB banktól kaptuk, akik havi 9769 Ft-os törlesztő részletet, 11,22%-os THM-et és 351.435 Ft-os visszafizetett összeget ajánlottak nekünk. Ez teljesen korrektnek hangzik, ahogy az utána következő két ajánlat is, amelyet a Sberbank és a Raiffeisen adott. Ők is 10.000 alatt maradtak, ami a havi törlesztőt illeti és a teljes visszafizetett összeg itt sem ment 360.000 Ft fölé.

Ugye ahogy fentebb írtuk ebből az összegből beruházhatsz egy megkímélt Swift-re vagy egy F Astrára. Ha a 406-osra fáj a fogad vagy teljesen kimerítenéd a kereted, akkor már kicsit más a helyzet, de itt sem fogsz padlóra kerülni a magas kamatoktól. Hasonló konstrukcióban már havi 16.131 Ft-os törlesztőrészlettel is igénybe vehetsz egy 500.000 Ft-os kölcsönt. A legjobb ajánlatot itt is az MKB adta, ahol a teljes visszafizetendő összeged 585.725 Ft. A sorrend itt is hasonló mint az előbb. A Sberbank és a Raiffeisen sem megy havi 17.000 Ft fölé és a teljes visszafizetett összeg sem lesz több mint 600.000 Ft.

Mint láthatod, már napi egy kávé árából is lehet saját autód, méghozzá nem is egy lelketlen, lepusztult rozsdakupac. Reméljük nincs sok káros szenvedélyed, de, ha legalább egyről lemondasz, máris lesz egy új, ami igaz ugyanúgy viszi majd a pénzed, de legalább haszna is lesz!