A Suzuki mérnökei épp azon dolgoznak, hogy a következő generációs kisautó-platformjukon megvalósítsák a tömegeknek szánt hibrid hajtást. Nem a ma is létező motorleállítóról van szó, a benzinmotornak a hajtásban besegítő elektromotor és az ezt energiával ellátó akkumulátor is ott lesz majd a fedélzeten. A legnagyobb újdonság, hogy kifejezetten a kínálat alsó szegmensét célozzák az új megoldással, a Swift és az új kompakt autó lesz a felső határ.

Az egésznek az adta a kezdőlökést, hogy az évek óta dízel-lázban lévő indiai piacon várhatóan hamarosan szigorítják majd a károsanyag-kibocsájtási előírásokat, amelyek jelentősen megdrágítják majd az ilyen erőforrásokat. A Suzuki pedig úgy számol, a most felpörgetett fejlesztéssel nagyjából akkor lesz majd elérhető a piacon az új hibrid hajtás, amikor ez bekövetkezik, és rögtön benzin-elektromos hibrid alternatívával tud majd szolgálni a vásárlóknak. Hatalmas, évi többmilliós darabszámról van szó, hiszen nem csak az indiai piacon, de világszerte kínálják majd a most készülő kisautókhoz kínált hibrid hajtást, a nagy darabszámok miatt pedig olyan alacsony lesz majd a költség, ami összemérhető lesz a dízel-felárral.

Az ügyfelek harmadával alacsonyabb fogyasztásra és egyébként is jóval alacsonyabb fenntartási költségekre számolhatnak (a regeneratív fékezés miatt kisebb lesz a fék kopása). A fejlesztés Japánban zajlik, de az indiai Marutinál dolgozó mérnökök is napi szinten részt vesznek abban. A Maruti elnöke, RC Bharagva az Economic Times újságnak úgy nyilatkozott, hogy „Szükség van egy olcsó, kisautók számára is alkalmas hibrid hajtásra. A ma elérhető megoldások drágák. Szükséges kifejleszteni egy olcsó hibrid hajtást, az AMT robotizált váltónk sikere is magáért beszél. A vásárlók nem engedhetik meg maguknak az automatikus váltó felárát, de a robotváltót nagyon szeretik. Valami hasonlóra van szükség a hibrid hajtás elterjesztéséhez is.”

Az akkumulátoros-elektromos hajtás egyelőre nem életképes, úgyhogy e téren nem lesznek jelentős újdonságai a Suzukinak, és az is nyilvánvaló, hogy nem a Swift EV Hybridnél alkalmazott hatótáv-növelős megoldás lesz majd az új autókban. A Suzuki indiai tervei valószínűleg állami támogatást is kapnak, igaz, nem a gyártó-, hanem az ügyfél oldaláról. A hatalmas ország várhatóan hamarosan bejelent egy olyan támogatás-csomagot, amellyel a különösen környezetbarát – elektromos és hibrid – járművek vásárlását ösztönzik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!