A Praga márka barátja és nagykövete, Romain Grosjean vetette fel, hogy olyan autót kellene készíteni, amellyel ketten elhajthatnak a versenypályára, ott aztán a maximális vezetési élményt élhetik át, majd a nap végén hazagurulnak. Ezeket az elvárásokat teljesíti a Bohema nevű szuperautó, amelyből 89 példányt gyártanak majd – 89 évvel ezelőtt nyerte meg az 1000 mérföldes csehszlovákiai versenyt a Praga, az akkor új Alfa személyautójával.

Az alapot az R1-gyel szerzett tapasztalatok alapján újonnan tervezett, teljes egészében karbonból készített váz adja, amelyre szintén karbon karosszériát húztak fel (egy panel fedi az orrot és a hátsó részt), a számítógépes szimulációk alapján kitalált aerodinamikai csomag működését egy F1-istálló szélcsatornájában ellenőrizték – 250 km/órás tempónál 900 kg a leszorító-erő. Mivel az első sárvédők csak burkolatok, nem a karosszériához rögzített elemek, a tükröket külön tartókon helyezték el, amelyek önmagukban is aerodinamikai elemként működnek; nem kell félni vibrációktól, és nem csak versenypályán, de közúton is kellően nagy látómezőt biztosítanak. A futóműben Öhlins rugóstagokat használnak, a karbon-kerámia tárcákat Alcon 6 dugattyús féknyergek szorítják, közúton is használható Pirelli Trofeo R abroncsokat adnak gyárilag.

Az autó hátuljába a Nissantól vásárolt, de a Litchfield Engineering által módosított PL38DETT blokkot építik be, amelyet száraz karteres olajozásúra alakítanak a versenypályás használat miatt – a megfelelő kenés biztosítása mellett ez lehetővé teszi azt is, hogy 14 centivel alacsonyabbra kerüljön a motor. A brit cég új turbókat és még néhány nagy teherbírású alkatrészt épít be, amelyek eredményeként 700 lóerő (6800/perc) és 725 Nm (3000-6000/perc) a produktum; a Litchfield akár több mint 1000 lóerős átalakítást is kínál a blokkhoz, de a Praga a tartósság és a közúti használhatóság érdekében megelégedett az „alap” teljesítménnyel. A 6 fokozatú szekvenciális váltó a Hewland terméke, a 74 literes tankkal kellően nagy a hatótávolság közúton és versenypályán egyaránt.

Fontos volt a belső kialakításánál a könnyű megközelíthetőség, azért nyílik fel a tető egy darabja is, hogy bukósisakkal is be lehessen ülni, karcsú a küszöb, és elég hely van ahhoz, hogy ne az ülésre, hanem a padlóra kelljen helyezni a lábat. A kormánykerék (ezen van a digitális műszeregység) levehető, a pedálok és az ülés is állítható, a küszöb kimélyítésével növelik az utasok rendelkezésére álló helyet.

A középkonzolon lehet aktiválni a rajtautomatikát, a beépített tűzoltórendszer és az elektronikus rögzítőféket, a légkondi vezérlését a tetőn helyezték el. Központi érintőképernyő helyett a Bohema menetdinamikájára felkészített okostelefon-tartó van, a használó saját kütyüjén futtathat navigációt, telemetria-rögzítőt, satöbbi. A 100 literes csomagtér 2 darab oldalsó tárolót jelent, amelyhez rögtön méretre szabott táskát is adnak, amely elég nagy ahhoz, hogy 1-1 teljes méretű bukósisak elférjen benne.

Ha minden jól megy, mindössze 982 kg tömegű lesz a Praga Bohema – például az utastér mindössze 34 kg-ot nyom annak köszönhetően, hogy jórészt a csupasz karbon karosszériavázat látja az ember, nincs fölösleges szigetelés vagy kárpit –, így a visszafogott 700 lóerős teljesítménnyel is 2,3 másodperc alatt éri el a 100 km/órás tempót, a váltóáttételezést úgy választották meg, hogy az épp csak meghaladja a 300 km/órát; gyakorlati tapasztalatok szerint a legtöbb versenypályán ennél úgyse tud gyorsabban menni egy szuperautó. A Praga egyébként nem zárkózik el attól, hogy az ügyfél nagyobb teljesítményű motort rendeljen a Litchfiled Engineering-től…

A már készen lévő autókkal még a végső finomhangolást végzik, Romain Grosjean például a Slovakiaring-en körözött velük e célból, a végső összeszerelést végző Kresta Racing 2023 közepén akarja elkezdeni az első igazi ügyfélautók gyártását. Jövőre 10, aztán évi legfeljebb 20 autó összerakása a cél, a vételár adók és egyedi kérések teljesítése nélkül 1,28 millió euró.