A német autógyártók önként vállalták, hogy a politikailag korrektnek ítélt 250 km/órában szabályozzák autóik csúcssebességét. Mármint szériaállapotban, ma már rengetegen felár ellenében kínálnak ennél magasabb végsebességet is, ahogy az új Audi RS3-as is megszabadítható az elektronikus póráztól, és olyankor 280 km/h-s csúcssebességet tud elérni.

Háromszor is a legerősebb az erőforrás. A kompakt forró ferdehátúak között jelenleg (az A45 AMG Black Edition érkezéséig) nincs izmosabb, az Audi történelme során ez a legerősebb öthengeres turbómotor, és a VW konszern keresztben beépített erőforrásai között se talál legyőzőre. Turbómotorhoz képest magas, 10,0:1-hez a sűrítés, a maximális töltőnyomás 1,3 bar, a 2.5 TFSI 367 lóerős, maximális nyomatéka 465 Nm 1625-5550/perc között. Az MQB-alapnak köszönhetően 55 kg-mal sikerült csökkenteni a saját tömeget, így nem csoda, hogy elképesztően gyors az autó.

A szériában adott, 7 fokozatú dupla kuplungos váltóval a 0-100 km/órás sprintet 4,3 másodperc alatt teljesíti, 60-ról 100-ra IV. fokozatban 4,1 másodperc alatt gyorsul fel, a 80-120 km/h-s tartományt ötödikben 5,8 másodperc alatt tudja le. A vezetési élményt ezen kívül a kipufogórendszerbe épített pillangószelepek is javítják, amelyek még jobban kiemelik a jellegzetes öthengeres hangot, ha ez még nem lenne elég, extraként sportkipufogót is lehet kérni.

25 mm-rel csökkentették a hasmagasságot, elöl-hátul kiszélesítették a nyomtávot, változó áttételezésű kormánygépet is kapott az Audi RS3. Alapáron ezúttal körben egyforma, 235/35 R19-es abroncsokat kap, a feláras – szintén 19 colos – felniknél a korábbihoz hasonlóan vegyes méretű, elöl 255/30, hátul 235/35 R19-es abroncsokat használnak. Elöl 37, hátul 31 centis féktárcsákat kap az RS3, felár ellenében előre karbon-kerámia féktárcsákat is lehet rendelni – elsőként a kompakt kategóriában. A nyáron indul az új Audi RS3-as forgalmazása, amellyel kapcsolatban nagy reményei vannak a gyárnak, hiszen az előd több mint kétszeresen túlteljesítette a tervet.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!