Három korábbi Saab felső vezetőt vittek be a rendőrségre kihallgatásra, akiket aztán le is tartóztattak. Közülük csak egyikőjük személyazonosságát hozták nyilvánosságra, Kristina Geers korábban a cég fő jogi tanácsadója volt. Az ügyészség gyanúja szerint ő volt a fő mozgatóerő az adócsalás mögött, amit 2010-2011-ben követtek el a Saab-nál – ő kirendelt védőügyvédet kért magának.

Kristina Geers 1997-től dolgozott a Saab-nál, 2004-től volt jogtanácsos, a tulajdonosváltás után is a cégnél maradt. 2011 júniusában mondott le a Saab Igazgatótanácsi tagságáról, nem sokkal később kilépett a szakszervezeti tanácsból is, utóbbi esetben személyes okokra hivatkozott. Az autógyártól 2012 májusában távozott, ezt követően egy trollhättani ügyvédi irodában dolgozott. Az ügyészség az összebeszélés veszélye miatt tartóztatta le a gyanúsítottakat. Lefoglalták a kérdéses időszak könyvelési anyagait és egyéb dokumentumokat is, egyelőre csak adó megfizetésének elkerülése (számviteli csalás) a vád, de elképzelhető, hogy a nyomozás során további bűncselekmények gyanúja is felmerül majd.

A Saab 2011-ben többször is csak késve utalta a fizetést a dolgozóknak és az adófizetési kötelezettségeinek is csak késve tett eleget. Jelenleg a NEVS konzorcium a Saab maradékának tulajdonosa, akik azon vannak, hogy újra beindítsák az autógyártást az üzemben, egyetlen ott dolgozó korábbi Saab alkalmazott se érintett a mostani nyomozásban. A svéd ügyészség egyébként összeget nem nevezett meg, csak annyit közölt, hogy „jelentős pénzről” van szó.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!