Nem akar hagyományos kezelőszervekkel ellátott autókkal foglalkozni a kínai Nio, amely 2020-ban akar piacra lépni az Egyesült Államokban az első, teljesen önvezető autójával. Azt, hogy mire gondolnak, az Eve nevű tanulmány példázza.

Kezdjük azzal, hogy csak személyek szállítására gondoltak, csomagtartó nincs, az utasteret is csak két, hátul elhelyezett ajtón keresztül lehet megközelíteni. Az utcáról közvetlenül a hátsó utastérbe lehet jutni, ahol egy kétszemélyes kanapé és egy kényelmes fotel van, meg egy lehajtható asztal, aminek segítségével például a felnőtt dolgozhat, az iskolába szállított gyermek meg játszhat vagy tanulhat.

Nincsenek hagyományos értelemben vett monitorok, az egy irányban (bentről kifelé) átlátszó oldalablakokon jelenít meg különböző dolgokat a számítógép. Utóbbit egy, Nomi fantázianéven futó mesterséges intelligencia irányítja, amelyet hangfelismeréssel lehet vezérelni. Van egy, hátulról hozzáférhető első üléssor is, ahol két, menetirányba néző ülés található. Ezek nemcsak díszek, ha a számítógép nem tud mit kezdeni a forgalmi helyzettel, akkor a bal elöl helyet foglalónak kell beavatkoznia a történésekbe.

Amíg a Nio Eve-vel kapcsolatban már pontos dátumot is megjelöltek, azt továbbra sem tudjuk, hogy az EP9-es, önvezetésre is alkalmas, de még hagyományos kezelőszervekkel is rendelkező megaautó mikor kerül majd az utcára.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!