– Nehéz elmondani, mekkora volt a döbbenet az arcunkon, amikor a német nyelven íródott levelet olvastuk a férjemmel – mesélte el a történetet a szerkesztőségünket megkereső Ágnes. A szolnoki asszony elmondta, először nem is értették mit akarnak tőlük Ausztriából, azonban a vaskos papírköteget átvizsgálva kiderült, ez valami büntetés lenne, de ők akkor mindannyian Magyarországon tartózkodtak az otthonukban. – Nem is értettük, hogy mit akarnak, mikor tényleg nem is jártunk még csak a határ közelében sem – folytatta. – Azonban minden feltűntetett adatunk stimmelt, a férjemnek volt címezve, tudták a rendszámot és egyéb személyes adatot. Azonnal érdeklődni kezdtünk, mert nagyon nem stimmeltek a dolgok. Rövid nyomozás után többen is azt javasolták, hogy ne fizessünk, illetve kérdezzünk meg olyan embert, aki jártas ezen a területen. Első ötlet a rendőrség volt, azonban ott nem tudtak segíteni, mivel külföldről érkezett a büntetés. Pechünkre nem vittünk papírt magunkkal, pedig már talán akkor kiderült volna, amit ezt követően megtudtunk – jegyezte meg titokzatosan Ágnes.

Nem tudtak semmilyen konkrét nyomon elindulni, mivel a levél fejrészében feltűntetett webcím, telefonszám nem volt elérhető. A pár úgy döntött felkeresi szerkesztőségünket. A levelet is magukkal hozták és be is mutatták. Nekünk egyből feltűnt a hasonlóság egy másik, hasonló esettel, ahol szintén ebből a hegyi faluból kapott értesítést egy megyebeli asszony, akit szintén megbüntettek gyorshajtásért. Az asszony akkor belevetette magát a történetbe, szakemberekhez fordult, és csakhamar kiderült: feltételezhetően egy jól megkomponált trükkös csalás áldozatává akarták tenni.
– Amikor ezt elmondták azt hittem megfagy a vér az ereimben – folytatta az asszony. – Időközben egy ismerősünk, akit tényleg megbüntettek gyorshajtásért megmutatta az ő papírjait. Ott minden stimmelt: az ottani rendőrség küldte, volt kontakt személy, pecsét, dátum, fotó. Nálunk ez mind hiányzott, sőt, még postabélyegző sem volt a levélen – feltételezhetően azért, mert egyszerre több küldeményt adhattak fel. Nem tétováztunk, pénteken bementünk a rendőrségre és feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen – szögezte le Ágnes.

A család azért is aggódik, hogy valaki hozzájutott a személyes adataikhoz, hiszen pontosan tudták a címüket, nevüket, a gépkocsijuk adatait.
A rendőrséget is megkerestük az esettel kapcsolatban, de kérdésünkre elmondták, mivel még csak most történt a feljelentés érdemben nem tudnak most válaszolni, későbbre ígértek tájékoztatást.
A szerkesztőségünkben hagyott papírok másolatát felhasználva kisebb online nyomozásba kezdtünk, és hamarosan nekünk is feltűntek az árulkodó jelek, amelyek egyértelműen csalásra utaltak. Egyik ilyen volt a webcím, amely Burgerland hivatalos honlapjára mutat, a megadott aloldal pedig nem is létezik. A másik az e-mail cím, amelyről folyamatosan visszapattantak az oda küldött levelek. Emellett az iratok között több helyen is magyar szavak voltak elhelyezve, amely számunkra arra utalt, hogy valaki egy fordítóprogramot használhatott fel arra, hogy elkészítse a hivatalosnak tűnő német nyelvű szöveget.

TIPP:

– A rendőrség felhívta a figyelmet, ha valaki hasonlót tapasztal, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen. – Vigyázzunk személyes adataink biztonságára, ha tehetjük, ne adjuk meg sehol azokat, főként ne a világháló nyilvános oldalain, ahol könnyen hozzájuk lehet jutni. – Semmi esetre se fizessük ki a felhívásban szereplő összeget, mert ilyenkor az csak a bűnelkövetők számláját gyarapítja. – Ilyen helyzetekben ajánlott jogi szakember véleményét is kikérni, aki tisztában van az ilyenkor szükséges jogi lépésekkel.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!