Tizenhat éve lépett életbe a közúti közlekedési előéleti pontrendszer, ez alapján egy esetleges szabálysértés vagy közlekedési bűncselekmény kapcsán nemcsak bírsággal kell számolnunk, hanem büntetőpontokat is kapunk. Közlekedési bűncselekményért 9–11 pont jár, ide tartozik a baleset okozása, a cserben hagyás, de a közúti veszélyeztetés is. Szabálysértések közül a legmagasabb pontszámot, nyolc pontot a bűncselekményt el nem érő ittas vezetésért kaphatunk, de hat pont jár az előzés és elsőbbségadás szabályainak megsértéséért, a gyalogosok elsőbbségének figyelmen kívül hagyásáért.
Gyorshajtásért a sebesség mértékétől függően négy-nyolc pontot szabnak ki. Ha nem kapcsoljuk be a biztonsági övet, akár öt pontot is kaphatunk, vezetés közbeni telefonálásért három pont jár. Ha egy eljárásban több szabályszegést is elbírálnak, a pontokat nem adják össze automatikusan, hanem a legmagasabb pontszámmal járó bűncselekményhez rendelt pontszámot öt ponttal növelik meg. Szabálysértések esetén pedig a legmagasabb pontszámmal járó szabálysértéshez rendelt pontszámot a kisebb súlyú szabálysértéshez rendelt pontszám felével emelik meg a törvény alapján.

Gyorshajtásért – a mértékétől függően – négy–nyolc pontot szabnak ki (Fotó: Makovics Kornél)

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy 13 pont elérésekor tájékoztatást küld a hatóság arról, hogy milyen következményekkel jár további öt pont szerzése, valamint a pontok számának csökkentési lehetőségéről. Továbbá figyelmezteti a felső pontérték elérésének következményeire. Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes okmányirodát, amely ennek alapján a vezetői engedélyt nyolc napon belül bevonja. A jogosítványt fél év után kaphatjuk csak vissza, de csak akkor, ha részt vettünk a megfelelő utánképzésen. Ugyanakkor a gyűjtött pontok nem maradnak meg örökre, 3 év után elévülnek, tehát a 18 pontnak három éven belül kell összejönnie.

A „pontlevonásban” segíthet az önkéntes utánképzés
A járművezető nyilvántartott pontjainak számát az utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti, 13 pontig kilenc ponttal, 14–17 pont között hat ponttal. A „tanfolyamszerű” programsorozatra évente egyszer van lehetőség, és bármely közlekedési hatóságnál el lehet végezni. Az utánképzés részben olyan, mintha az autós iskolában újra letenné a tanfolyamot: KRESZ-vizsga (tanfolyam), vezetésvizsga (tanfolyam) a fő részei. Ezen kívül csoportterápiás foglalkozások, melyet egy szakértő (szakpszichológus) tart. Utóbbiból számonkérés nincs, csupán jelenléti ívekkel igazolandó részvét. A jelentkezést követően megállapítják, hogy milyen súlyú volt az elkövetés, és annak megfelelő csoportba sorolják be az utánképzésen résztvevőket. Ez alapján történik a költségek megállapítása, amely 40 ezer 250, és 143 ezer 750 forint között változik. A képzés elvégzése után értesítik a vezetőt a pontcsökkentés mértékéről és a fennmaradó pontok számáról.

Amennyiben valaki nem tudja, mennyi pontja van, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (levélcím: 1476 Budapest, Pf. 281., e-mail: kekkh@kekkh.gov.hu) kérhet ezzel kapcsolatban tájékoztatást, amely egy évben egyszer ingyenes.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!