A város önkormányzata forgalmirend-felülvizsgálatot végzett a korlátozott sebességű övezetekben, más néven a 30 kilométeres zónákban, majd a közlekedési rend módosítása mellett döntött. Egyenrangú  útkereszteződéseket alakítanak ki. Tegnap Tata polgármestere, Michl József a Bacsó Béla úti lakótelepen, a Zrínyi utcai kereszteződésben, a helyszíni tájékoztatón az elsők között segített a Városgazda Kft. munkatársainak az elsőbbségadás kötelező tábla „megszüntetésében”. Ezzel egyenrangú lett az útkereszteződés, ahol a jobbról érkezőknek van elsőbbségük. Nyitányként a lakótelepen két „elsőbbségadás kötelező” táblát szereltek le.
A városvezető kiemelte, lehetőség szerint minden olyan zónában, ahol 30 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, így járnak el. Az ide vonatkozó szabályozásnak megfelelően, így téve egyenrangúvá a kereszteződéseket.
– Reményeim szerint, ezzel a kezdeményezéssel jóval kevesebb lesz a városképet elcsúfító KRESZ-tábla, illetve a közúti közlekedés is biztonságosabb lesz – hangsúlyozta Michl József. – Mivel a járművezetőknek fokozottan figyelniük illik majd az ilyen útszakaszokon, mert meg kell győződniük arról, hogy nem érkezik-e gépkocsi jobb kéz felől. Tata több pontján is több éve jól működik ez a rendszer. A polgármester bízik az intézkedés forgalomcsillapító hatásában, ami az itt élők egyetértésével az önkormányzat szándéka is volt a 30-as zónák kijelölésével.
A forgalmi rend ilyen jellegű módosítását folyamatosan hajtják végre. Várhatóan december 15-ig mindenhol, ahol nincs rá szükség, megszüntetik a „csúcsára állított háromszögű jelzéseket”. A tervezett program szerint ezek a munkálatok a Bacsó Béla úti lakótelep mellett érintik a Bláthy útit, a Bartók Béla útit. Emellett a Kazincbarcikai utat és környékét, a Levendula kertet, valamint a Tanoda tér és az Eötvös utca környékét.
A jobbkézszabály a KRESZ egyik alapszabálya, amely szintén a bizalmi elvre épül, és a biztonságos közlekedés feltétele. Az elv lényege, hogy minden közlekedő ismeri és betartja a KRESZ-t.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!