A londoni Queen Mary Egyetem végezte el a felmérést, amely arra az eredményre jutott, hogy amíg a nyilvános WC-k ülőkéjén négyzetinchenként 80, addig a kormánykeréken négyzetinchenként több mint 700 baktérium található.

Ebben a számban jelentős szerepet játszik, hogy a felmérés szerint az emberek 42 százaléka eszik rendszeresen az autóban, azonban csak egyharmaduk takarítja ki az utasteret legalább egyszer egy évben, a megkérdezettek tíz százaléka sohasem pazarolja idejét ilyesmire. A belső tér takarítása egyébként csak nagyon ritkán terjed ki a kormánykerék takarítására, általában portörlés és porszívózás után még befejezettnek is tekinti azt az ember.

A csomagtér a második legfertőzöttebb hely az autóban, itt másfél négyzetinchenként 1000, azaz négyzetinchenként 666 baktérium él. Ezeknek a nagy része szerencsére ártalmatlan, de vannak köztük olyanok, amik ételmérgezést is okozhatnak.

Ezen kívül még olyan eredményeket is hozott a tanulmány, miszerint az emberek 66 százaléka nem ellenőrzi a motorolaj- és hűtőfolyadék szintet, mielőtt hosszú útra indul. Ugyanennyien nem tudják, hogyan kell kereket cserélni, az autósok fele nem tudja megítélni, megfelel-e még a törvényi követelményeknek az abroncsa, vagy hogyan kell kicserélni az ablaktörlőt, és egyharmaduk még azt se tudta, hogyan kell felpumpálni a kereket.