Jópofa stíluselemként adják el a burkolatlan belső fémfelületeket

A miniautók kategóriájában is a szabadidő-autók felé fordult a vásárlók preferenciája, ennek megfelelően az Aygo harmadik generációja is ilyen lett – névleg, a gyakorlatban 11 mm-rel került magasabbra a padló. A Toyota újabban Cross néven kínálja az ilyen modelljeit (Yaris Cross, Corolla Cross), az Aygónál az előd X-arcára utalnak azzal, hogy nem írják ki a Cross nevet, hanem a keresztet jelképező betűt használják.

Teljesen új alapra helyezték át a modellt, egészen pontosan ugyanarra a TNGA-B padlóra, amelyet a Yaris is használ (a hátsó padlórész egyedi), aminek az oka, hogy a Toyota megvásárolta a korábban a PSA-val közös csehországi gyárat, ahol a miniautó mellett már a kisautót is gyártják. Az Aygo X minden irányban jelentősen bővült, miközben a saját tömeg csökkent, szóval az ügyfél csak az előnyét tapasztalja a váltásnak – feltéve, ha nincs szüksége nagy ajtóra. Az új generációból már csak ötajtóst gyártanak, ami meggyorsítja az utascserét, de a hátsó ajtók mérete azért elég szűkös. Ha túljut az ember a szűk keresztmetszeten, alacsony fejtérrel szembesül, a tér passzentos – a konkurenciánál van ennél nagyvonalúbb kialakítás. Az elöl ülők kapják a figyelmet, például csak az ő üléseikre jut a díszvarrás a gazdagon felszerelt modelleknél.

A fullos felszereltséghez lehet kérni a vászontetőt, ami remek opció a tapasztalatunk szerint

Ismerősek a kapcsolók a testvérmodellekből, de egyedi a műszerfal kialakítása, alapáron 7 colos érintőképernyős fejegység jár – már itt is van telefontükrözés és a MyT alkalmazás jóvoltából távoli hozzáférés. A 8 colos képernyőt a 280 000 Ft-os Tech csomagban vagy Style csúcsszinten adják. Apropó, felszereltség! Alapszinten kevesebb hangszigetelést szerelnek be, amitől a mérések szerint 6%-kal hangosabb a gördülés, a menetpróbán nem volt lehetőségünk megtapasztalni a „hangos” változatot, és a magyar tesztautók között sem lesz ilyen. Megtartották a vászontetőt, de azt csak Executive és Limited szinten lehet választani 450 000 Ft-ért, miután megveszi az ember a JBL hifit 350 000 Ft-ért, illetve az Executive-nál még a kulcs nélküli bejutást tartalmazó Smart csomagra is (200 000 Ft) befizet.

Előre jut díszvarrás és hely is – a sajtófotón a hátsó lábtér méretét teljesen előretolt első üléssel „növelték” meg. A napi bevásárlást gond nélkül befogadja a csomagtér, csendes és takarékos az 1,0 literes szívómotor, de ereje hamar elfogy a városhatáron kívül

Ha már az áraknál tartunk, 4 780 000 Ft a beugró, amiért fehér karosszériát adnak, a szürke és a fekete fényezésre már 130 000 Ft-ot kell áldozni. Style felszereltségtől felfelé már alapáron jár a kétszínű fényezés (vörös-fekete, bézs-fekete, kék-fekete vagy zöld-fekete), ami a fűszerekre utal, hiszen Chili, Gyömbér, Boróka és Kardamom fantázianéven futnak ezek.

Magas felszereltségre utal a kétszínű fényezés, amihez így némi extra hangszigetelés is jár. A nagyobb felnik miatt a nyomtáv szélesebb a Yarisnál, így nem csoda, hogy jól fordul

Azért hagytam a menetpróba végére a vezetési tapasztalatokat, mert nagyjából ez az egyedüli olyan pontja a konstrukciónak, ahol nincs választási lehetőség. Csupán az 1,0 literes, 72 lóerős szívómotorral gyártják az autót, elektrifikációnak nyoma sincs – nem is tervezik –, azt lehet eldönteni, hogy 5 fokozatú kézi kapcsolású váltót vagy a fokozatmentes automatát (600 000 Ft) kéri az ember. Utóbbi azért tűnik jobb választásnak, mert a hosszú áttételezés miatt emelkedőn sokat kell csúsztatni a kuplungot, így már egy mélygarázsból való kihajtás is megterhelő lehet. Városon belül nincs gond a dinamikával, és kellő nekifutással az autópályán is helytáll az Aygo X, de utóbbi érezhetően nem a kedvenc terepe, ahogy a kanyargós hegyi útszakaszon is inkább csak szenvedett: hiába fordul jobban az elődjénél a szélesebb nyomtáv miatt, egyszerűen nincs ereje az emelkedőn felfelé gyorsításhoz. Lefelé hiányzik a motorfékhatás, de ezt már megszokhattuk a modern autóktól. A legjobban akkor érzi magát az autó és utasa, ha kényelmes tempóban gurulunk városban, és közben a nyitott vászontetőn keresztül élvezzük a nap melengető sugarait.

Toyota Aygo X 1.0 VVT-i
Összlökettérfogat: 998 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12
Max. teljesítmény: 53 kW (72 LE) 600/perc
Max. forgatónyomaték: 93 Nm 4400/perc
Hossz./szél./mag.: 3700/1740/1525 mm
Tengelytáv: 2430 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1540/1520 mm
Fordulókör: 9,4 m
Saját tömeg/terhelhetőség: 940/420 kg
Csomagtér: 231-829 l
Üzemanyagtank: 35 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 15,6 s
Max. sebesség: 158 km/h
Átlagfogyasztás (WLTP): 4,7-5,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 107-114 g/km
A modell alapára: 4 780 000 Ft