Amikor a kamionok szűk helyen fordulnak, a vontató és a pótkocsi kerekei teljesen eltérő íven mozognak. A sofőrök számolnak ezzel, de mivel a gyalogosok nem szoktak az ilyen járművekhez, sokszor veszélyes helyre kerülnek, miközben a kamion fordul.

A sofőrnek ilyenkor ráadásul megoszlik a figyelme, hiszen általában több sávot is igénybe vesz a forduláskor, tehát nem nézheti csak a tükröt, előre is figyelnie kell. Ezt könnyítheti meg a Jih-Yan Li, Min-Yi Lin és Kuan-Chih Wang által kitalált fénysorompó, amelyet könnyedén bármely pótkocsis teherautóra fel lehet szerelni.

Az ötlet lényege, hogy a vontató elején és a pótkocsi végén elhelyezett egységekben infraledek találhatóak, illetve a megfelelő vevőkészülék. Kanyarodáskor figyelmeztető jelet küld az eszköz, ha valami – nem feltétlen ember, lehet, akár tereptárgy, például villanyoszlop – abba a térbe kerül, amelyet kanyarodáskor elfoglal a kamion. A The Safe Line névre keresztelt szerkezet egyelőre csak ötlet szinten létezik, de elképzelhető, hogy megfelelő érdeklődés esetén megvalósítják.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!