1969-ben egyesült az ingolstadti Auto Union GmbH és a neckarsulmi NSU Motorenwerke, és utóbbi székhelyén létrejött az Audi NSU Auto Union AG. A farmotoros, hátsókerékhajtású NSU Prinztől kezdve az elsőkerékhajtású Audi 60-ason és 100-ason át a Wankel-motoros NSU Ro80-ig tartott a cég kínálata, és ezt a műszaki sokszínűséget próbálták megfogni azzal a szlogennel, amit a gyári reklámosztályon dolgozó Hgans Bauer fogalmazott meg 1970-ben: Vorsprung durch Technik, azaz előny a technika révén. Először 1971. januárjában, egy egész oldalas újsághirdetésben volt olvasható a szlogen, ami aztán bekerült a prospektusokba is.

Az évek alatt többször is próbálták leváltani a jelmondatot, olyanokkal próbálkoztak, mint: „Audi. A nice bit of technology.” vagy épp „Audi. Relaxed driving with perfect technology.”, de egyik se váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és visszatértek az eredeti Vorsprung durch Technik-hez, ami aztán az Audi quattro piacra dobásával újra a középpontba került. A nyolcvanas évek elején Európa legnagyobb megvilágított reklámja az A9-es autópálya Ingolstadt-Nord lehajtója mellett elhelyezett Vorsprung durch Technik felirat volt.

Az Audi Forum Neckarsulmban rendezik meg az 50 év Vorsprung durch Technik kiállítást, ahol műszakilag jelentős újítást hozó autókat lehet megtekinteni, úgymint az összkerékhajtást szalonképessé tevő quattro, vagy az alumínium térvázas Audi A8-as 1994-ből, vagy épp a 3 l/100 km-es szabványos átlagfogyasztású A2 1.2 TDI, vagy épp a 2018-as e-tron, az első, sorozatgyártású Audi villanyautó.