Hirdetés – Tulajdonképpen egy elektromos szikra, amelyet a dugó egy kis résen keresztül bocsát ki, megindítva ezáltal az autó elindításához szükséges égést.
Ha a motor dugattyúit mozgásba helyezi, akkor az autó bekapcsolhat, feszültség alatt maradhat, és a sűrített levegő-üzemanyag keverék sima égését eredményezheti.

Mi is valójában a gyújtógyertya szerepe?

Nos, szikra nélkül, az autó nem indul el. A gyújtógyertya állapota közvetlenül kapcsolódik a motor teljesítményéhez, így nyilvánvaló, hogy a gyenge vagy rossz gyújtógyertyák problémákat okoznak, legyen az hidegindítás vagy gyújtáskimaradás gyorsulás során.

Ezen kívül egy hibás alkatrész nem képes fenntartani a maximális energiát az utazás során, mely által járműve nem fog kellő mennyiségű üzemanyaghoz jutni.

Milyen gyújtógyertyákat helyezzünk a járműbe és milyen sűrűn cseréljük az alkatrészt?

Számos kiváló minőségű gyújtógyertát találhat eladási kínálatunkban. A Bosch Platinum Plus és Iridium gyújtógyertyák kifejezetten tartósak, 25%-kal hosszabb ideig teljesítenek elődjeikhez képest.

Ezen felül gyorsabban gyújtanak, jobb és megbízhatóbb teljesítmény nyújtanak a gyorsulás során is.

Milyen időközönként cseréljük?

Szerencsére a gyújtógyertyákat nem kell gyakran cserélni, így évekig jól szolgálhat egy minőséges alkatrész. A legtöbb autógyártó azt javasolja, hogy új gyújtógyertyákat legkésőbb 50000 km-ként cseréljük.

Azonban, ez elsősorban az alkatrész állapotától és típusától függ. Például a rézdugók élettartama a legrövidebb, még a fejlettebb és tartósabb anyagból készült dugóké akár a négyszerese is lehet.

Hogyan vehetjük észre ha a gyújtógyertya elöregszik?

Az elöregedés tempóját jelentősen befolyásolja a gyújtógyertya anyagának minősége. Minél erősebb az anyag, annál tartósabb az alkatrész. Azonban minden gyújtógyertya folyamatosan kopik az összetevőktől függetlenül, nem lehetnek örökké tartók, és ennek az oka elsősorban a lerakódások kialakulása.

Amikor kölcsönhatásba lépnek a levegő-üzemanyag keverékkel, az az üzemanyag előgyulladásához vezethet, vagyis az autónak remegéses és megbízhatatlan energiaellátásban lesz része. A gyújtógyertyák elöregedésekor a dugón található rés a szélsőséges hőmérsékletek, törmelék és a normál kopás következtében megnő.

Amikor egy gyújtógyertya meggyullad, annak egy helyrésen át kell haladnia, hogy a megfelelő pillanatban biztosítsa a megfelelő égési szintet. Amennyiben a rés túl messze van egymástól, az égés nem lesz hatékony, figyelmeztetnek a Fékmester autóalkatrész webáruház szakértői.

Ezekben az esetekben mindenképpen célszerű a gyújtógyertya-csere, keressen fel bátran egy szakembert, s kérjen tanácsot a megfelelő típusú alkatrész beszerzéséhez.

További jellemző tünetek, melyek egy hibás alkatrészre utalhatnak:

1. „kopogtató” jellegű zajok

2. nehézkes indítás

3. csökkent teljesítmény (nehéz gyorsulás)

4. kedvezőtlen üzemanyag-fogyasztás (sok az elpazarolt üzemanyag, mivel a jármű nem kapja meg a megfelelő, hőtermelő szikrát a megfelelő időben)

Mi az előnye a gyújtógyertya cseréjének?

Az elsődleges előnye, hogy autója akadály nélkül indul az optimális égés folyamatos előállításával, mely magasabb teljesítményhez vezet. Az új dugók, meghatározott időközönként cserélve, maximalizálják az üzemanyag-fogyasztást.

Egy új alkatrésszel nincs több remegő, rángató indulás, helyette pedig sima, energikus gyorsulásban lesz része. Iktassa be a gyújtógyertya cseréjt mielőbb, használja ki gépjárműve fokozott teljesítményét, csökkentse a légszennyezést és védje a környezetét!