Az Egyesült Államoknak mintegy 70 százaléka esik olyan éghajlati övezetbe, ahol télen síkosságmentesítést végeznek, az itt közlekedő mintegy 150 millió embernek éves szinten mintegy 3 milliárd dollár, azaz 877 milliárd Ft kiadása van a fokozott korrózió miatt.

A leglátványosabb eleme ennek a karosszéria rozsdásodása, de ez jellemzően egy kései tünet, sokkal nagyobb kárt okoz a korrózió a kocsi alján lévő szerkezeti elemeken, a fékcsöveknél, a kipufogórendszernél, az üzemanyagtanknál és az elektromos csatlakozásoknál. Sokfelé már a sóról egyéb folyékony síkosságmentesítő anyagokra váltottak a közútkezelők, ezek még agresszívebben támadják meg az autókat.

Az AAA szerint akik meg akarják előzni az ilyen jellegű hibákat, azok minimalizálják a közlekedést olvadáskor, gyakran mossák autóikat – alvázmosás-opcióval –, amikor jóra fordul az időjárás, a festékleverődéseket és a karosszéria alsó részének apró hibáit kezeljék le, és ilyenkor egy, az autómosóban elérhető alsó mosásnál alaposabb takarítást is megérdemel az autó.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!