Két évvel ezelőtt indították el a Renault formatervező központján belül azt a programot, amelyben arra kérték az alkotókat, hogy a francia kulturális örökséget figyelembe véve készítsenek tervrajzokat. Ennek eredményeként jött létre a Coupe Corbusier nevű alkotás, amellyel egyfelől az autók aranykorának, másfelől a híres francia építész munkásságának kívánnak emléket állítani.

Le Corbusier, polgári nevén Charles-Édouard Jeanneret-Gris azt vallotta, hogy az új anyagok és technikák miatt a régi építészeti stílusok kihalnak – az autóiparban hasonló dolog történik, ma már nincsenek különálló sárvédős autók, de a krómlökhárító is már a veteránautók sajátja. A Renault rombusz helyett két, egymással szembe fordított C betű a márkajelzés, ami a tanulmány nevére utal, és ez jól illik az art deco stílushoz.

Az építész halálának ötvenedik évfordulójára a francia örökségvédelmi hivatal a Poissyban található Villa Savoye-ban olyan kiállítást szervezett, ahol a modernizmus és az autóipar kapcsolatát mutatják be, itt tekinthető meg a Coupe Corbusier is 2015. október 22-2016. március 20. között. Arra nincs esély, hogy a tanulmánnyal, vagy annak csak részleteivel is sorozatgyártásban találkozzunk, csak arra hivatott a nagy méretű kupé, hogy megmutassa, a Renault formatervezői korántsem fogytak ki az ötletekből.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!