Ahhoz képest, hogy a márka történetében milyen fontos szerepet játszik a 2-es Active Tourer, az elsőkerékhajtás úttörője, a BMW formatervezőinek fantáziáját nem nagyon mozgatta meg a dolog. Saját ötletek helyett fogták a legújabb Kia Carens megjelenését, és pofátlanul lemásolták azt, még annak öt duplaküllős könnyűfém felnijét is; épp csak veséket helyeztek el az orr közepén. Ennél talán többet érdemelt volna az autó…

Ahogy arról nemrég írtunk, a BMW lecsúszott az áhított T1-es elnevezésről, ezért lett végül a 2-es sorozat része az Active Tourer, amelyet várhatóan az ősszel bemutatkozó Grand Tourer (nyújtott tengelytáv és hátsó túlnyúlás, akár 5+2 személyes utastér) követ majd.

Az Active Tourer egy nagyra nőtt kompakt autónak megfelelő méretekkel rendelkezik, hossza 4342 mm, szélessége 1800 mm és 1555 mm magas, a tengelytávolság 2670 mm. Ugyanaz a padlólemez, ami az új Mini-nél mutatkozott be, és itt is elérhetőek lesznek majd a háromhengeres motorok. Kezdetben az alapmotor a 136 lóerős 1,5 literes, háromhengeres turbó lesz, a csúcsot a 2,0 literes, négyhengeres turbómotor jelenti majd 231 lóerővel. Egyedüli dízelként a 2,0 literes, 150 lóerős négyhengeres lesz elérhető, utóbbi szabványos átlaga mindössze 4,1 l/100 km. A piaci bevezetést követő egy éven belül újabb motorok és xDrive összkerékhajtás is elérhető lesz majd.

Ami nem változik, az a sokoldalú belső tér. A műszerfal stílusában megfelel a megszokottnak, de például az ajtózsebekben elfér egy 1,5 literes italos palack; összesen 35 liternyi tárolóhely található szerte az utastérben. Az igazi nagy újdonság a második sorban van, a 40/20/40 arányban osztott hátsó ülés sínen tologatható, a támla dőlésszöge is állítható; az alaphelyzetben 468 literes csomagteret az összes ülőhely megtartásával lehet tovább bővíteni, az ülés ledöntése után 1510 literes raktér jön létre.

A BMW 2-es Active Tourer a nyáron kerül a kereskedésekbe, Németországban 27 000 eurós alapáron – ez egyébként egy kézi váltós, ötajtós 118-inek felel meg.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!