Egyfelől a családi autó funkciót fejlesztették a Honda Pilot új generációjánál, hiszen tágasabb és könnyebben alakítható utasteret kapott, a 3 sorban 8 ülőhelyet alakítottak ki, és ezekhez összesen 14 pohártartó jár – utóbbiak közül 8 különösen nagy, hogy a fél literes poharakat is stabilan tartsa. Érdekes módon USB töltési lehetőségből csak 4 jár alapáron, a csúcsszinten van még 2 további a 3. sor számára, és ilyenkor előre még 1 indukciós töltő is kerül. A tengelytávolságot 289 cm-re nyújtották, a második sorban 6,5, a harmadikban 1,5 cm-rel növekedett a lábtér mérete az elődhöz képest. A hossz 507-508 cm lökhárítótól (felszereltség) függően, a csomagtér a 3 üléssor mögött – a tetőig mérve – 635 literes, míg a padlóba döntött hátsó ülésekkel 3219 literes a raktér.

Az alapváltozatban csak 7 colos a központi érintőképernyő és félig digitális csak a műszeregység, a többi felszereltségnél már 9 colos a központi érintőképernyő, az Elite csúcs-szinten teljesen digitális – 10,2 col képátló – a műszeregység és fel-a-fejjel kijelzőt is adnak mellé. A Honda valaha volt legerősebb szívó V6-osa kerül a motortérbe 3,5 literes lökettérfogattal, teljesen új a 35°-os hengerszögű blokk, a hengerfejek magasságát 3 centivel csökkentették, a teljesítmény 289 lóerő, a nyomaték 355 Nm. Széria a 10 fokozatú automatikus váltó, amelynek a vezérlésébe a kormány mögötti kapcsolófülekkel lehet szükség esetén beavatkozni. A felszereltségtől függően opciós vagy széria a második generációs i-VTM4 összkerékhajtás, amely nagyobb teljesítményű és gyorsabb hátsó differenciálművet kapott; a nyomaték 70%-át tudja a hátsó tengelyre küldeni a rendszer, ahol aztán oldalanként 0-100% között tudja változtatni a nyomatékeloszlást.

Az új összkerékhajtást úgy készítették, hogy az már a választékban új, TrailSport nevű fokozott terepképességű változatban is megállja a helyét. Ennél 2,5 centivel megnövelik a hasmagasságot, 265/60 R18-as Continental TerrainContact AT adnak szériában, egyedi a rugók és a lengéscsillapítók hangolása, a stabilizátorokat úgy módosították, hogy azok nagyobb terpesztést engednek a kerekeknek. Csak ennél a változatnál kérhető a SkyBlue fényezés.