Ma reggel a budapesti Memento Parkból rajtolt el a Kaukázus Rali mezőnye a 17 napig tartó túrára, amelynek során 11 országon halad át az amatőr futam. Olyan régiókat is érintenek, amelyeket a legtöbben csak a hírekből ismernek: végig vezet többek között Bosznia, Koszovó, a Grúz-orosz határvidék és Hegyi-Karabah puskaporos tájain. A már hagyományokkal rendelkező kelet-európai kalandralira a világ minden tájáról érkeznek az elszánt utazók.

A résztvevők Magas-Kaukázus fantasztikus tájain keresztül, 5000 méteres hegyek között hegyi csapásokon autózva birkóznak meg a napi szakaszokkal, majd délnek fordulva jutnak el Örményországba. A bizonytalan politikai státuszú Hegyi-Karabah tájai különleges élményt nyújtanak az utazóknak. Az Örményország és Azerbajdzsán között fekvő, 1993 óta demilitarizált zóna, a „senki földje” aknamezői között, az iráni határ mellett vezet a csapatok útja Dél-Örményországba. A résztvevők 17 nap után érik el a célállomást, Örményország fővárosát: Jerevánt.

A Kaukázus Ralit kalandtúra specialisták és tapasztalt utazók szervezik, akik többek között, az indiai Riksa rali, a Hetes busszal Afrikába, a Budapest-Csernobil futam és a Central Asia Rally megálmodói. – Célunk, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg Kelet-Európa eldugott tájait, az ott élők életét, az érintett területek múltját és jelenét. Ezekről a régiókról, különösen a ’90-es évek konfliktus zónáiról csak a hírekből hallottunk és csak akkor, ha valami szörnyűség történt. Pedig mind a Balkán, mind a kaukázusi országok hihetetlen csodákat rejtenek, csak nyitott szemmel kell járni. – vallja Berényi Attila, a futam főszervezője. A futamon, a jól felkészített szuper-terepjáróktól a normál utcai autókon keresztül a kelet-európai autóipar rozsdás gyöngyszeméig minden megtalálható.

2011-ben igazi nemzetközi futamot láthatunk: a magyar csapatok mellett többek között Lengyelországból, Olaszországból, Portugáliából, Hollandiából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Írországból, és Új-Zélandról is érkeznek versenyzők. A nevezettek között megtalálható többek között Szunai Linda szépségkirálynő, a Miss World Hungary 2011 verseny első helyezettje, aki nem csak a mezőnnyel tart, de ő indítja útjára a csapatokat.

Az idei futamon egy komplett amerikai rockzenekar, a The Durgas is a részt vesz, és mivel saját teherautójukon minden szükséges felszerelés megtalálható, a legváratlanabb helyen is tudnak koncertet adni. A túrát saját filmes stábbal örökítik meg, hiszen ilyen turnéra biztosan nem ment még zenekar. A verseny szabályrendszeréből adódóan bármilyen járművel rajthoz lehet állni, hiszen a kitartás, a kreativitás, a problémamegoldó képesség és a csapatszellem fogja eldönteni, kinek a kezébe kerül a negyedik Kaukázus Rali Kupa a verseny végén Jerevánban.

– Nem sebességőrült önjelölt raliversenyzőket várunk, ez nem autóverseny. A gyors autó itt másodlagos tényező. A csapatmunka és kreativitás sokkal fontosabb. Aki nem versenyez, az is megküzd majd azért, hogy célba érjen – mutat rá a főszervező. A nyertes csapat a díszes kupán kívül ingyenes nevezést nyer a 2012-es Deccan Odyssey Autoriksa Ralira, amely egy igazi megmérettetés: két hét motoros riksákkal Dél-India csodálatos tájain át. A versenyzők a szervezők által meghirdetett jótékonysági programban is részt vesznek, mind pénzeni, mind természetbeni adományok gyűjtésével, mellyel a Mission Armenia NGO szervezetet támogatják, rajtuk keresztül pedig a legrosszabb körülmények között élő, elsősorban az Azerbajdzsánból menekült családokat. További információk a http://www.caucasianchallenge.com/hu/ weboldalon.