A normandiai Aubevoye próbapályáján, azaz nem közúti forgalomban autózott az összesen 16 sofőr azzal a két Renault Zoe Z.E. sorozatgyártású elektromos autóval, amelyekkel az egy nap alatt megtett távolság világrekordját próbálták megdönteni. Sikerrel, hiszen az egyik példány 1506, a másik meg 1618 km-es távolságot tett meg. Ezzel úgy negyedével jutottak messzebb, mint a korábbi rekorder.

Mindez a Chameleon töltőnek köszönhető, amelynek segítségével a Zoe Z.E. tulajdonképpen mindenféle elektromos hálózatról tölthető. A próbapályára kihelyezett nagy teljesítményű töltők például 43 kW-os teljesítménnyel működtek, fél óra alatt 80 százalékos szintre töltve a lítium-ion akkumulátort, amelyekben a szabványos mérés szerint legfeljebb 210 km megtételére elegendő energia tárolható. A csúcskísérletnél azonban nem voltak olyan zavaró dolgok, mint például autók, és az akkumulátor számára ideális volt az időjárás (hőmérséklet). A győztes Zoe-t a 24 óra alatt 18 alkalommal töltötték. Két hónapos előkészítés előzte meg a csúcsdöntési kísérletet, áprilisban merült fel az ötlet, májusban a mérnökök kiszámolták az ideális haladási/töltési stratégiát, amelyet tökéletesen megvalósítottak a sofőrök.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!