A kínai Hangzhou városában most hatalmas a felfordulás, metróvonalak építése miatt rengeteg a teherautók miatt tönkrement út, nem is beszélve az állandó dugókról. Azonban a városvezetés nem tétlenkedik, meglepő programmal igyekszik csökkenteni a közlekedési terhelést.

A helyi lakosoknak havi 800-1000 jüanos bérleti díj (28-35 ezer forint) fejében adnak egy, a Zotye és a Kandi gyárak által kifejlesztett, kétszemélyes elektromos autót. Mivel ez kevesebb helyet foglal el egy normál autónál, egységnyi aszfalton több jármű fér el, és ennek megfelelően gyorsabban haladhat a forgalom, ha egy zöld cikluson több kocsi tud átérni. Arról nem is beszélve, hogy nincs helyi károsanyag-kibocsájtás. A legszebb az egészben, hogy az autókat akkumulátorcserével két perc alatt teljesen fel lehet tölteni, a városban a Zotye gyár korábban már több ilyen állomást létesített, ahol emberi munkával hajtják végre a telepcserét. A Kandi esetén például oldalról megy a dolog, de van elektromos Mazda Premacy is, amelynél például a felnyitott csomagtérajtón át végzik a munkát. Sokoldalúbb, gyorsabb és olcsóbb a robotot használó megoldásnál.

A nyertes felhasználóknak egyébként a havi díjon felül semmit nem kell fizetniük, ingyen végzik az akkumulátorcseréket, a karbantartásokat is. Első körben 100 autóra lehet jelentkezni, jövőre tovább bővül a program, és akkor már négyszemélyes autó is megjelenik a kínálatban. Határozott idejű, egy évre szóló szerződéseket kötnek az ügyfelekkel, mert a közlekedési helyzet javításán kívül az is a célja a programnak, hogy a lehető legtöbb emberrel megismertessék, milyen jó dolog egy elektromos autó.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!