Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Bársony Péter, a Magyar Drón Egyesület elnöke elmondta, hasznos tapasztalatokat hozott az első verseny, amelyet hatalmas érdeklődés övezett a Velence Korzón.
„Szinte egész nap teli volt a lelátó, és bár technikai sport lévén akadtak hibák, emiatt pedig csúszások, a nézők élvezték a látványt, és az online video-streamen is több mint háromezren követték az eseményeket. Mivel a drónbajnokság új kezdeményezés hazánkban, nagy hangsúlyt fektettünk a biztonságra: a hatóságokkal is remekül működünk együtt, és a biztonsági hálóból, valamint kordonból álló rendszer is ötösre vizsgázott. Az első futamnak összességében nagyon pozitív visszhangja volt. Az előttünk álló hétvégén teljes szélességében kihasználjuk majd a Hungaroring célegyenesét, s nem csupán a lelátókról, hanem két óriáskivetítőn is lehet majd követni az eseményeket, ami azért fontos, mert a 130-140 km/órás sebességgel haladó drónok összes rezdülése nem biztos, hogy szabad szemmel is mindig látható” – nyilatkozta Bársony Péter.
S hogy mit tett ehhez hozzá Kovács István, az FPV Race Hungary vezetője? Azt, hogy voltak ugyan technikai problémák, de ezek többnyire nem az eszközök hibájából adódtak, hanem a versenyzők kapkodásából, hiszen a legtöbben sohasem versenyeztek még ilyen sok néző előtt.

S hogy mi a tanulság?
Nagyobb szigorra van szükség, illetve technikai oldalon is fejleszteni kell. „Ennek érdekében beszereztünk annyi video-jeladót, hogy ne kelljen verseny közben szerelni, amivel időt nyerünk, és gördülékenyebb lesz a verseny” – mondta Kovács István, aki hozzátette, a bajnoki sorozat hírére szemmel láthatóan megmozdult a magyar drónos közösség, amin nem is kell csodálkozni, hiszen az ötfutamos sorozat bajnoka részt vehet (az utazását és a szállását is fizetik) az októberben, Hawaii-n tartandó világbajnokságon.
„Ez már nem arról szól, hogy kimegyünk játszani, a drónozás most sporttá fejlődik a szemünk láttára. És ebben bizony benne van, hogy a homok belemegy a motorba, benne van, hogy az aszfalt összetöri a lezuhanó drónt” – tette hozzá Kovács István.
dron02
És ezzel vissza is tértünk a Hungaroringre, ahol tehát aszfalt fölött repül majd a mezőny! Hogy a nagy múltú versenypálya miért is állt az első hivatalos drónbajnokság mellé, arról Gazsi Júlia, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese beszélt a sajtótájékoztatón: „Van az a mondás a technikai sportokban, hogy aminek motorja van, annak előbb utóbb-versenyeznie kell. S hol máshol tehetné meg mindezt, ha nem a Hungaroringen, ami itthon a technikai sportok egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb bázisa?! A vasárnapi verseny érdekessége, hogy ezúttal nem az aszfalton zajlik majd a küzdelem, hanem fölötte, s reméljük minél kevesebben tesztelik majd a célegyenes vadonatúj aszfaltját” – nyilatkozta Gazsi Júlia, aki azt is hozzátette: a rendezvény ingyenes a nézők számára, akik már közösségi közlekedéssel (a Volánbusz 321-es járatával) is megközelíthetik a Hungaroringet. Nem utolsó sorban pedig a verseny helyezettjei közül ketten páros belépőt nyernek a július 24-én tartandó 31. Formula–1-es Magyar Nagydíjra. A Drone Racing Hungary második futamának előfutamai május 15-én 10 órakor kezdődnek (előtte a mezőny összes tagja átesik egy technikai gépátvételen), a döntő futamokat pedig 14 órától tartják meg a Hungaroring célegyenesében.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!