A neve alapján arra szánták a Dacia szabadidő-autóját, hogy poroljanak vele. S nagyon úgy tűnik, hogy a tulajdonosok gyakran ki is használják azt a tulajdonságát, hogy földutakon is különösebb fennakadás és odafigyelés nélkül lehet közlekedni vele. Ennek megfelelően javítottak az utastér porvédelmén a nemrégiben megejtett modellfrissítés során, megduplázták az ajtón a szigetelőgumikat. Ennek hozománya, hogy az eddiginél nagyobb erővel kell becsukni az ajtókat, ami még nem lenne baj. De az már igenis bosszantó manapság, hogy ilyenkor a kipufogó hővédő lemezének zörgését hallgatja az ember. A másik dolog, amire még figyelni kell, hogy a küszöbök hamar koszolódnak, ki- és beszálláskor pedig nagyot kell terpeszteni, ha nem akarjuk összepiszkolni a lábunkat.

Az új műszerfal vezető előtti részén immár három műszer látható Az új műszerfal vezető előtti részén immár három műszer látható

Emelkedett belső nívó, „rejtett” képernyő

Egyébként nagyon jól összerakott az autó, még rázós útfelületen sincs semmi zörgés az utastérben, az 1,5 literes dízelmotor erősebbik kivitele hidegen is nagyon csendesen és finoman jár. Akit nem zavarnak a ránézésre is olcsó műanyagok, amelyek hangulatát azért igyekeztek változatos felületekkel és némi krómmal feldobni, az egészen jól érzi majd magát utazás közben.

Nem túl jó az ülések oldaltartása, de megfelelően támasztják a testet. Széltében már szűk lehet a hátsó sor három embernek Nem túl jó az ülések oldaltartása, de megfelelően támasztják a testet. Széltében már szűk lehet a hátsó sor három embernek

Feltéve, hogy épp nem a „jóárasított” navigáció érintőképernyőjén próbál tájékozódni. Egyfelől mélyen helyezték el a fejegységet, másfelől annak dőlésszöge is nagyon közel van a függőlegeshez, így nehezen látható, és a vezető nézőpontjából erősen tükröződik benne például az első utas esetenként világos ruházata. Egyébként ez a képernyő az új műszerfal és az egész utastér színfoltja, a fullos tesztautóban lévő bőrkárpit is unalmas sötétszürke színű volt. Az átalakított középkonzol másik újdonsága, hogy immár nem itt, hanem az ajtópanelen találjuk az elektromos ablakemelők kapcsolóit.

Sérülékeny a fényezett rakodóperem. Vigyázni kell rá Sérülékeny a fényezett rakodóperem. Vigyázni kell rá

Noha egy dízelmotoros szabadidő-autóval van dolgunk, a váltókarral mégis a 70-es, 80-as évek sportváltóit idéző módon, bal alul kezdődik a kapcsolás, és jobb alul találjuk a felső fokozatot. Azért nem számszerűsítem a fokozatokat, mert az összkerékhajtású változatban az 1-es valójában a fél-2-t helyettesítő áttétel, olyan rövid, hogy tényleg csak terepen, vagy extrémen meredek emelkedőn kell használni. Kettesből indulunk, az enyhén akadozó váltókart ráadásul sokat kell használni, mert egy meglehetősen szűk tartományban húz a motor: 1500-tól kezd éledezni, és 2000-3000 között lódítja meg igazán a karosszériát.

A váltóáttételezés miatt az ember azt hiheti, hogy remek terepjáró a Duster; ez annyiban igaz, hogy elég nagy a hasmagassága, de a viszkokuplungos központi differenciálzár inkább közúti használatra alkalmas. Ezen nagyon még az elektronikus menetstabilizálóba programozott differenciálzár se tud segíteni. A szűk keresztmetszet a viszkofolyadék, amely hosszas gyilkolás – több kilométeres sárban araszolás – után túlmelegedhet. Arra sem árt figyelni, hogy a gyárilag felszerelt négy évszakos abroncsok inkább közútra, mint terepre valók.

Csendes a dízel, de csak egy szűk tartományban húz Csendes a dízel, de csak egy szűk tartományban húz

Nem véletlen, hogy ez a nagy kedvenc

A Duster igazi otthona tehát a közút, ahol egészen jól érzi magát. A rugózás a magas építés ellenére komfortosnak mondható, a kormányzás nem túl pontos, de mivel a jellegéből hiányzik mindenféle száguldásra ösztönző dolog, ez nem válik zavaróvá. Fölényesen lépdel át az úthibákon, a rövid 1-esnek köszönhetően még magas padkára kaptatáskor se kell leégetni a kuplungot, szóval városi autónak is ideális. Az utastér tágas, a csomagtartóval kapcsolatban a sérülésekre kényes, egyszerű fényezett rakodóperem érdemel említést.

Csendes a dízel, de csak egy szűk tartományban húz Csendes a dízel, de csak egy szűk tartományban húz

Dízelmotorral, összkerékhajtással és szinte teljes felszereltséggel (Exception) ugyan abszolút értékben már nem számít olcsónak a Dacia Duster, de azért a szabadidő-autók között még mindig keresni kell azt a vetélytársat, aki 5 millióért ad ennyi mindent – további 48 900 Ft megfizetése után öt évre kiterjesztett garanciával. Ezért pedig könnyen lemond az ember arról a folyamatos ingerről, hogy a műszerfalat kopogtatva keresse a puha felületeket.

Földút és rossz aszfalt sem hozza zavarba a felfüggesztést Földút és rossz aszfalt sem hozza zavarba a felfüggesztést

TETSZETT
– csendes és takarékos motor
– jó ár/érték arány
– kényelmes felfüggesztés

NEM TETSZETT
– rosszul elhelyezett érintőképernyő
– érzéketlen kormányzás

ÖSSZEGZÉS
Az autó funkciót példásan ellátja az összkerekes, dízel Duster, takarékos, kényelmes és egy normál személyautónál sokkal nagyobb mozgásszabadságot biztosít. Már nem olyan bántó az egyszerűség, mint korábban, csinosabb a frontrész, és az áttervezett műszerfal is, sőt már LED-es nappali menetfény is kapható.

Dacia Duster 1.5 dCi 4×4
Összlökettérfogat: 1461 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8 turbódízel
Max. teljesítmény: 80 kW (109 LE) 4000/perc
Max. forgatónyomaték: 240 Nm 1750/perc

Hossz./szél./mag.: 4315/1821/1695 mm
Tengelytáv: 2674 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1559/1560 mm
Fordulókör: 10,5 m
Saját tömeg/teherbírás: 1325/550 kg
Csomagtér: 408/1570 l
Üzemanyagtank: 50 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 12,9 s
Max. sebesség: 168 km/h
Város/országút/vegyes: 5,7/5,0/5,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 135 g/km
A modell alapára: 2 790 000 Ft (1.6 4×2 Acces)
A tesztelt verzió ára: 4 240 000 Ft (1.5 dCi 4×4 Cool)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!