A verseny történetében először rendezték meg Londonban június 30. és július 3. között a Shell Eco-marathon Europe versenyt, amelyen az a csapat győz, aki a legnagyobb távolságot képes megtenni egy liter üzemanyagnak vagy egy kWh-nak megfelelő energiával. Idén hat magyar diákcsapat vállalkozott a kihívásra, akik hosszas felkészülés után a Make the Future Fesztivál keretében, külön a verseny idejére, a Queen Elizabeth parkban felépített pályán tették próbára egyedi tervezésű járműveiket.

A győri Széchenyi István Egyetem diákjai kilencedik alkalommal indultak a kihíváson, elektromos járművűkkel az úgynevezett városi koncepció kategóriában versenyeztek. A résztvevő összes csapat közül az elsők között teljesítettek sikeresen a szigorú technikai vizsgálatokon, és már a tesztelések során remek eredményeket értek el. S bár a verseny utolsó szakaszában a leszakadt első futómű miatt hosszas javításokat kellett végrehajtaniuk, a jó csapatmunka és ügyes taktika meghozta eredményét, hiszen a SZEnergy csapatnak sikerült a harmadik helyezést megszereznie. „Az idei új helyszín és a londoni pálya is nagy kihívás volt, hiszen az autónk nagyon érzékenyen reagál a legkisebb úthibákra is, és itt Londonban ezekből volt bőven a versenypályán. Nagyon örülünk, hogy mindezen kihívások ellenére sikerült dobogós helyezést elérnünk, főleg egy ilyen nagy és népszerű kategóriában” – összegezte a győriek eredményét Zámbó Zoltán pilóta.

A teljesen új pálya az egyetlen magyar középiskolás csapatnak, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjainak is feladta a leckét. A prototípus kategóriában induló diákok mért eredményét az eleredő eső hátráltatta több alkalommal, ami az elektromos hajtás egyik legnagyobb ellensége. Mégis sikerült remek, 336 kilométeres eredménnyel zárniuk a 31. Shell Eco-marathon Europe-ot. „Sajnos volt, hogy éppen akkor kezdett el esni, amikor már majdnem teljesítettük az előírt köröket, így még csúszósabbá váltak a legnehezebb szakaszok az aszfalton, ami egy ilyen könnyű járműnél, ahol ennyire közel van a vezető a talajhoz, nagyon megnehezíti a kormányzást” – mondta Fricska Zsuzsa, a Kandó Electric csapat pilótája.

Idén első alkalommal tette próbára magát a Debreceni Egyetem alakulata, akik szintén prototípus elektromos autóval neveztek. Újoncként első sorban a tapasztalatszerzés miatt vették a szigetország felé az irányt, de felkészültségüket mutatja, hogy a szigorú technikai vizsgálatokat már az első napokban sikerrel vették, és a verseny utolsó napján 102 kilométert futottak. „Elmondhatatlan boldogság, hogy első alkalommal egy ilyen nagy világversenyen nem csak sikeresen elindultunk, de mért eredményt is futottunk. Ezt tényleg remélni sem mertük volna, amikor az elmúlt napokban éjt nappallá téve szereltük a járművet, hogy végül ma minden beállítás a helyére kerüljön” – osztotta meg a debreceniek örömét Gábora András csapatmenedzser.

Szintén az újabb magyar résztvevők táborát erősítette a Szegedi Tudományegyetem STECO csapata, akiknek ez volt a második üzemanyag-hatékonysági kihívásuk. A diákok teljesen új járművel érkeztek a helyszínre, és nem csak a helyszíni beállítások során, hanem a pályán való taktikázással is remekeltek, így végül 168 kilométert tudtak megtenni egyetlen kWh energiával. „Nagyon örülünk, hogy a sok nehézség ellenére sikerült ilyen jó eredményt elérnünk. Nagy próbatétel volt ez számunkra, hiszen egy teljesen ismeretlen terepen, változó időjárási viszonyok között kellett az új járművünket tesztelni” – összegezte a versenyt Seres Imre csapatmenedzser.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak, a Paradicsom és a Shark csapatnak ugyan nem sikerült pályára lépniük, de ez nem vette el a lelkesedésüket, s az idén szerzett értékes tapasztalatok birtokában ősszel újult erővel látnak neki a felkészülésnek a 32. Shell Eco-marathon Europe-ra.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!