Jól megy a Marutinak, a Suzuki indiai leányvállalatának, ezért Osamu Suzuki úgy döntött, a dolgok leegyszerűsítése végett az terjeszkedjen Afrikában – úgyis a Maruti autóit gyártanák az új üzemben, hiszen azokat készítik fel az akár sivatagi körülmények és rossz útviszonyok elviselésére.

Afrikában évente mintegy egymillió autót értékesítenek, ennek mintegy felét Dél-Afrikában – itt építené fel az üzemet a Maruti is. Még nincs végleges döntés, de 4-5 hónapon belül várható a végleges határozat az ügyben, és akkor már azt is tudni fogjuk, mekkora kapacitású lesz az új üzem. A Marutinak mintegy 290 milliárd forint készpénztartaléka van, ebből finanszíroznák a beruházást. Új elem, hogy ezt a pénzt most nem utalják a központba, hogy onnan irányítsák a beruházást, hanem közvetlenül az indiai cég szakemberei – a japán tanácsadók segítségével – irányítanák a gyárépítést. A dél-afrikai terjeszkedés mellett egy összeszerelő üzem létesítését is fontolgatják Sri Lankán. Eközben jól halad a Maruti új, nyolc párhuzamos szerelőszalaggal rendelkező óriás-autógyárának építése is. A 250 000 autós éves kapacitással 2015-ben induló üzem pár év múlva már évi 2 millió autó kibocsátására lesz képes, kifejezetten azért épül, hogy az exportpiacokat ellássák.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!