Az Egyesült Államokban sokkal inkább függenek az autótól az emberek, mint másfelé, ezért is érdekes, hogy mindössze az autóvezetők 20 százaléka ülne át önvezető autóba, ha elérhető lenne a technológia. Még ha a biztosítási díjak 80 százalékkal csökkennének, akkor is csak harmaduk venne ilyen járművet – igaz, ez esetben 90 százalék már komolyan megfontolná a dolgot. A carinsurance.com weboldal 2000 jogosítvánnyal rendelkező embert kérdezett meg a témában.

Azonban az autóvezetők 64 százaléka azt is mondta, hogy egy számítógép nem tud az ember döntéshozó képességével rendelkezni, és 75 százalékuk nyilatkozta azt, hogy jobban vezetnek egy számítógépnél. Szintén a megkérdezettek háromnegyede nem bízná a számítógépre a gyermekeinek az iskolába vitelét. Természetesen arra is kíváncsiak voltak a felmérést végzői, hogy kinek az önvezető autójában bízna meg a vásárló.

Mennyire bízna meg az önvezető autóban, ha a következő kínálná:

Távközlési cég (mobil kommunikáció): 1 % Számítástechnikai cég (számítógép/eszközgyártó): 12 % Szoftvercég: 15 % Új autógyártó (például Tesla): 18 % Hagyományos autógyártó: 54 %

Egyelőre a Nissan az egyedüli, aki záros határidőn belülre ígéri, hogy elérhetővé teszi az önvezető autót, a japánok 2020-ban akarják elkezdeni a forgalmazását az ilyen típusuknak. Kérdés, addigra módosítják-e az 1968-as Bécsi Egyezményt, amelynek értelmében az autó nem veheti át a felelősséget a sofőrtől.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!