Manapság már kisautókban is elérhető, és például a középkategória felett már szinte magától értetődő dolog a kulcs nélküli motorindítás, azonban vannak olyanok, akik szerint ez nagyon is veszélyes dolog, ezért beperelték őket a US District Court-nál azért, mert az emberek nem állítják le autójuk motorját, és mivel nincs olyan funkció, ami ezt automatikusan megtenné (például 5 perc) után, sérülés vagy halál is lehet a vége a szén-monoxid mérgezésnek. Szám szerint 13 halálesetet és több súlyos mérgezést említenek a periratban.

Első körben a következő autógyártók szerepelnek a vádlottak padján: BMW, Daimler, FiatChrysler Automobiles, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Nissan, Toyota és Volkswagen, ezek összesen 28 autómárkát jelentenek, de tervezik, hogy kiterjesztik az összes, az Egyesült Államokban jelenlévő és ilyen műszaki megoldást kínáló autógyártókra a pert. A problémát az jelenti, hogy sok ember agyi képességeit meghaladja  kapcsoló használata, azaz járó motorral hagyják ott leparkolt autójukat, és egy zárt garázsban és a hozzá kapcsolódó ingatlanban ez végzetes következményekhez vezet. A National Highway Traffic Safety Administration-höz már 27 ilyen beadvány érkezett, erre alapozzák a pert az ügyvédek, akik azt akarják elérni a jelentős összegű kártérítés mellett, hogy a kulcsnélküli motorindítás esetén legyen egy olyan időkorlát, ami megakadályozza az ilyen eseteket. Ha mondjuk megkérnék a törvényalkotót, hogy egy ilyen értelmű jogszabályt készítsen, akkor sokkal hamarabb megoldódna a kérdés, de hát akkor nem lenne miből élnie az ügyvédeknek.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!