Az Egyesült Államokon belül a nyugdíjasok előszeretettel költöznek Floridába, így ott igen magas az idős autóvezetők aránya a forgalomban. A Floridai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat egy pohár bor elfogyasztása különböző korú autóvezetőkre.

A kutatásban 36 25-35 éves ember, illetve 36 55-70 éves ember vett részt, akik egy számítógépes szimuláció segítségével adtak számot vezetési tudásukról, először józanul, másodjára már minimális (a Floridában megengedett mértéken belüli véralkohol-szintet nem meghaladó bódultságot eredményező) alkoholfogyasztást követően hajtottak végig egy 4,5 kilométeres, kanyargós hegyi úton. Egyedül némi szembe forgalommal kellett számolniuk, direkt kihagyták az olyan zavaró tényezőket, mint mondjuk az útra szaladó tehén.

Az a meglepő tapasztalat, hogy amíg a fiataloknak semmilyen gondot nem okozott a sávtartás és a megengedett sebességhez igazodás, addig az idősebb generációnak ez már komoly feladatot jelentett, ami nem is mindig ment tökéletesen. Az is kiderült, hogy az idősek mérhetően lassabban reagálnak már minimális alkoholfogyasztást követően is, tehát később kezdik el tekerni a kormányt. Hiánypótló ez a vizsgálat, hiszen eddig legfeljebb idős sofőröket meg fiatal ittas sofőröket vizsgáltak, de valahogy senkinek nem jutott még az eszébe, hogy az ittas-idős sofőröket is megvizsgálják. A Floridai Egyetem a következő körben már nem csak egyszerű szimuláció kiértékelésével, hanem az agyműködés vizsgálatával szeretné megismételni a vizsgálatot.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!