Három évvel ezelőtt lett külön márka a Cupra, amely az ünnepségen a 2,5 literes öthengeres turbómotorral szerelt Tarraco leleplezése mellett megvillantotta a Born nevű elektromos autóját is. Utóbbiról most újabb információkat közölt, például hogy május elején lesz a hivatalos bemutató, és az álcázott prototípusok sikerrel vették a hideg égövi teszteket Svédország északi részén.

Ahogy azt a még Seat márka alatt megejtett tanulmánynál láthattuk, az autó szemmel láthatóan az ID.3-as testvére lesz, de egyedi hangolást kap, a Cupra mérnökei két szezonon keresztül tesztelték a prototípusokat egy 6 négyzetkilométeres, befagyott tavon kialakított tesztpályán. Most már véglegesítették a beállításokat, az utolsó extrém teszteket végzik a Born prototípusokkal, például egy 30 000 km-es tartóssági tesztet is lefut egy példány, amikor – a töltési időtől eltekintve – éjjel-nappal folyamatosan üzemel.

Sokat foglalkoztak a légkondicionáló kialakításával is, egyfelől annak csendesnek, másfelől kellően hatásosnak kell lennie. A visszajelzések alapján a barcelonai központban áttervezett alkatrészeket 3D-nyomtatással készítették el Svédországban, és úgy építették be azokat kipróbálás céljára, mígnem a végső formáját elnyerte a rendszer. A Cupra Born még az idén a kereskedésekbe kerül, és két éven belül követi majd a Tavascan tanulmány alapján készülő villanymotoros szabadidő-autó.