11 évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a James Cameron által rendezett Avatar sci-fit, és hamarosan várhatóak további részek. A Mercedes-Benz márka is megjelenik majd ezekben, a CES kiállításon bemutatott Vision AVTR tanulmányautó várható felbukkan majd a filmekben is, legalábbis erre utal, hogy James Cameron is jelen volt az autó bemutatóján.

Hagyományos kezelőszervek helyett az első ülések között elhelyezett központi kezelőszervet kell megfogni a jármű irányítójának, azaz az ő parancsait teljesíti majd az önvezető technológiával haladó autó. A kerekek különlegessége a rajtuk lévő fülek, amelyek segítségével 30°-os szögben oldalazva is tud közlekedni az AVTR.

A fenntarthatóságot azzal emelik ki, hogy ritkaföldfém-mentes akkumulátort használnak, amelynek összes eleme vagy komposztálható vagy újrahasznosítható. James Cameron egyébként csalódott volt, amikor megtudta, hogy nem rendelhet magának ilyen autót, mert szívesen használja ilyet a hétköznapok során – úgyhogy egy darabig még muszáj lesz saját manufaktúrájának, a Scuderia Cameron-Glickenhausnak az autóit használni.