Az UPM nevű finn cég biológiai eredetű anyagok fejlesztésével foglalkozik, legyen szó műanyagokról, üzemanyagokról, vagy különleges eljárással megformált fabetétekről. Ezeknek felhasználásával készítettek a Helsinkiben található Metropolia Egyetem hallgatói egy tanulmányautót, amelyet a Genfi Autószalonon mutattak be Biofore néven.

Egy fémváz adja az autó gerincét, amelyet karbon elemekkel egészítenek ki, a cellulóz-alapú műanyagból készített külső karosszériaelemeket ehhez rögzítik. Az utastérben az UPM által kifejlesztett technológiával megformált fából készítik el a műszerfal jelentős részét, nem is annyira a nagyközönségnek, sokkal inkább az autógyártóknak megmutatva, milyen lehetőségeket rejt ez a természetes anyag.

A Biofore műszaki tartalmáról meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak az alkotók, annak tömege 150 kg-mal marad el egy hasonló méretű, hagyományos autótól, de pontos értéket nem közölnek, ahogy az első kerekeket hajtó motorról is csak annyit mondanak, hogy az egy 1,2 literes turbódízel, ami biogázolajjal üzemel. A Biofore egészen biztosan nem valósul meg ebben a formában, de elképzelhető, hogy részletei nemsokára sorozatgyártásba kerülnek majd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!