Nem is olyan rég még büszkén prezentálta Henrik Fisker az Aston Martin Thunderbolt elnevezésű kupét, amellyel kapcsolatban az ember azért furcsállotta, hogy vajon a sorozatgyártású változat miért kap a jellegzetes Aston Martin hűtőrácstól eltérő légbeömlőt. Nem kell tovább csodálkozni, a gyár ugyanis beperelte a formatervezőt szellemi tulajdonának megsértése miatt.

Az Aston Martin szerint ugyan a formatervező megkereste őket az alkotási folyamat elején, és ők már ekkor jelezték, hogy itt gond lehet – ekkor azt hitték, más irányt vesz a fejlesztés, és nagyon meglepődtek, amikor bemutatkozott a Thunderbolt. Kaliforniában indította a pert az autógyár szellemi tulajdonának – a hűtőrács, az oldalsó légbeömlők és a márkajelzések – védelme érdekében, hiszen ezeket jogosulatlanul használta fel Henrik Fisker. Ráadásul a forma erősen hasonlít az Aston Martin típusaira, az orr szakasztott mása a One-77-nek. Az nem oszt, nem szoroz a per szempontjából, hogy a Thunderbolt alapját adó Vantage megjelenését még Henrik Fisker tervezte akkor, amikor az Aston Martin vezető formatervezője volt, tehát valójában a saját munkáját „fejlesztette tovább”.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!