Hat éve fejleszti önjáró személyszállító dobozát a Zoox nevű startup, amelyet idén júniusban vásárolt fel az Amazon, és most bemutatták a teljesen működőképes, sorozatgyártásra kész járművüket. Pontos időpontot még nem közöltek, de hamarosan több, USA-ban található nagyvárosban be akarják indítani a személyszállító szolgáltatásukat.

A 3,6 méter hosszú járműben négyen utazhatnak egymás felé fordulva, a négy sarkában lévő tetőoszlopokon helyezték el a különféle érzékelőket, úgymint kamerák, radarok és lézeres letapogatók, amelyek 150 méteres körzetben figyelik a külvilágot. A fordulókör átmérője 8,8 méter, de a járműnek nem kell feltétlenül hátrafordulnia, hiszen a LED-es világítás alkalmazkodik a menetirányhoz.

Biztonsági övek és újfajta légzsákok (a négy sarokból kirobbanó légzsákok megtöltik a középső „teret”) is vigyáznak az utasokra, a klímát és zenét egy érintőképernyőről lehet állítani, az ülések közepén vezetéknélküli telefontöltő található. Részletes műszaki adatok közlése nélkül annyit árultak el a technikáról, hogy akár 120 km/órás csúcssebességet is képes elérni a Zoox, amely normál városi körülmények között egy feltöltéssel akár 16 órán keresztül is képes haladni az óriási, 133 kWh kapacitású akkumulátorával.