Autópályán 3, országúti forgalomban 5 százalékkal lett takarékosabb elődjéhez képest a Mercedes-Benz Actros új generációja, amelynél a kamerával és az A-oszlopokra szerelt 15 colos monitorokkal kiváltott külső tükrök, illetve részletesebb térkép-adatbázisból dolgozó intelligens tempomat is segíti az üzemanyag-megtakarítást.

A vezetőtámogató rendszereket is jelentősen fejlesztették, az ötödik generációs vészféksegéd kamerával és radarral figyeli a jármű előtti részt, illetve akár részben önvezető funkcióval is rendelkezhet az Actros. Az Active Drive Assisttal kapcsolatban az a nagy újdonság, hogy bármilyen sebességtartományban – ez a kamionoknál a 0-80 km/h tartományt fedi le – képes a járművet lassítani, gyorsítani és kormányozni az elektronika, azonban a gyár kiemeli, hogy a vezetőnek minden pillanatban figyelnie kell, hiszen végső soron övé a felelősség. Egyenes utakon, enyhe kanyarokban, torlódásoknál és autópályán képes csökkenteni a vezető terhelését a rendszer.

A domborzati viszonyokat figyelembe vevő tempomat, a Predictive Powertrain Control egyébként nem csak a hétköznapi kamionoknál működik, de túlméretes szerelvényeknél – egészen 120 tonnás össztömegig – is képes mérsékelni a fogyasztást. Új elem az NGT elnevezésű földgázas erőforrás, a 302 lóerő teljesítményű turbós hathengeres két- és háromtengelyes járművekhez választható, alapesetben négy darab 145 literes gáztank van a fedélzeten, amit további négy darab 100 literes tartállyal lehet bővíteni szükség esetén.

A szériában adott MirrorCam rendszer két fontos tekintetben is javítja a biztonságot, egyfelől előre-oldalra jobban kilát a sofőr, másfelől éjjel az ágyból elérhető helyen lévő gomb megnyomására tudja aktiválni a monitorokat, és ellenőrizheti a járműve környezetét – két perc múlva maguktól kikapcsolnak a kijelzők.

A műszerfal maga a személyautókból ismerős módon két monitort jelent, itt egy kicsit eltérő elrendezésben, alapáron 10, felár ellenében 12 colos képátlóval. Ezek a jármű részletesebb figyelését (folyadékhőmérsékletek, nyomások, vezetési idővel kapcsolatos információk) is lehetővé teszik, illetve nagyobb méretben képesek megjeleníteni a navigáció térképét. A fedélzeti rendszer újfajta online-szolgáltatásokat is lehetővé tesz, például képes magát bejelenteni rutin felülvizsgálatra az Actros. De nem csak az értelemre hat az új Mercedes-Benz Actros, amihez akár karbon-megjelenési csomag is választható, a SoloStar elnevezésű fülke-belsőnél pedig mindent a vezetőre optimalizálnak.