A tetőkert nem újdonság, de az igen, hogy Marc Granen mindezt autóbuszokon-teherautókon valósítja meg. Két prototípus már fut Spanyolországban, és épp egy barcelonai fuvarozó céggel tárgyal egy tesztflotta megvalósításáról.

Persze a járművek tetején elhelyezett kert csak csepp a tengerben, de ha mást nem is, az emberek közérzetét csak pozitívan befolyásolja. A PhytoKinetic néven futó projekt prototípus-busza Girona városában közlekedik, és egyöntetűen kedvező a fogadtatása a helyi lakosok és a turisták körében is.

A jármű tetejére telepített kertnek a karbantartási igénye napi szinten mindössze a locsolás, a gondosan összeválogatott növények nem nőnek túlságos gyors ütemben. A növények egy 7 centi vastag szivacsba vannak elültetve, ami csak nedvességet tart vissza, vizet nem – eső esetén a fölösleg egyszerűen átfolyik rajta, nem lesz túl nehéz a tető terhelése. A PhytoKinetic rendszer másik nagy előnye, hogy a tapasztalatok szerint 3,5 °C fokkal csökkent az autóbusz utasterének hőmérséklete a tetőkert telepítése óta, azaz a légkondicionáló is kevesebb energiát fogyaszt. Persze nem valószínű, hogy a BKK rákap az ötletre, hiszen mifelénk még ugye azt se tudják megvalósítani, hogy befüvesítsék a villamossíneket…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!