Elméletileg alapfelszerelés az új Mercedes C-osztálynál az a biztonsági rendszer, amely gyermekülés használata esetén automatikusan kikapcsolja az utasoldali légzsákot, ahogy az az alapfelszerelést felsoroló listákban megtalálható. A valóságban ez a fontos biztonsági felszerelés nincs benne az autókban.

A Mercedes tisztában volt ennek hiányával, hiszen az autóban elhelyezett figyelmeztető matricák tanulsága szerint nem lehet gyermekülést használni az első ülésen, tehát az alapfelszereltség összeállításakor hibáztak. Még júniusban megkezdik az automatikus légzsák-kikapcsolóval ellátott C-osztályok gyártását, a már elkészült illetve az addig készülő autókba ez a rendszer már nem telepíthető utólag – a gyár annyival próbálja elintézi a dolgot, hogy 150 eurót fizet az átvert vásárlóknak. Kérdés, ennek-ellenére nem indulnak-e perek? Illetve hogy ha nem lehet utólag beépíteni, akkor miért van ilyen alkatrész? Sokkal olcsóbb lehet a 150 euró megfizetése, mint egy visszahívási kampány szervezése, az ülés szét-majd összeszerelése, és az AKSE érzékelő-szőnyeg behelyezése. A Mercedes egyébként elvből nem az egyszerűbb, a gyújtáskulccsal kikapcsolható rendszert használja autóiban, mert annál előfordulhat, hogy nem kapcsolja azt vissza a sofőr.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!