A francia PSA autógyártónak most a legnagyobb bajt a napi működés fenntarthatóvá tétele jelenti, hatalmas méretű létszámleépítéseket hajtanak végre, és a legnagyobb problémájuk jelenleg az, hogy az EU épp azt vizsgálja, hogy a finanszírozó részlegnek adott állami támogatás törvényes-e, azaz nem kell-e visszafizetni a 7 milliárd eurót.

Ehhez képest a Le Monde című újság szerint a francia kormány arra szeretné rábírni az épp a túlélésért küzdő PSA Peugeot-Citroën céget, hogy vásárolja meg teljes egészében az Opel márkát, és az így létrejövő új autógyártó már sikerrel megszorongathatná az egyre nagyobb teret nyerő Volkswagent. Ez utóbbi elképzeléssel épp csak annyi a baj, hogy ha két rossz helyzetben lévő cég egyesül, abból nem feltétlenül egy jó helyzetben lévő cég jön létre. A Volkswagen azért nyer teret mindenfelé Európában, mert stabil helyzete miatt a bankok alacsonyabb kamatra adnak nekik pénzt, így élből jobb finanszírozási konstrukciókat tud kínálni.

Az Opel köszöni szépen, de nem kér a felvásárlásból, az Egyesült Államok tulajdonában lévő német gyártó továbbra is önállóan, a PSA stratégiai partnereként folytatja működését. Ha netán mégis valamiféle átvételre kerülne sor, az nem biztos, hogy francia irányítással történne, ugyanis a PSA kasszájában egyszerűen nincs annyi pénz, amiből ki tudnák fizetni az Opel vételárát, az egyre jobban teljesítő észak-amerikai piac miatt pedig a GM anyagilag kezd rendbe jönni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért