Rögtön azzal kell kezdeni, hogy az Egyesült Államok hadügyminisztériuma alá tartozó Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) ügynökségnek nem az a feladata, hogy pontos jövőképet adjon a hadviselés következő éveiről, az ott dolgozó kutatók a legújabb ötleteket elviszik az extrém határig – aztán döntenek arról, hogy van-e értelme esetleg tovább foglalkozni a dologgal.

Ennek megfelelően az alábbi videón látható GXV-T elnevezésű jármű csak egy ötlet, amely ebben a formában biztos nem valósul majd meg, de egy-két elemét egészen biztosan megvalósítják. Az ablakok teljes mellőzése nagyban leegyszerűsíti a páncélozást, a kamerák segítségével pedig sötétben is világítás nélkül tud mozogni a harcjármű. A működés leegyszerűsítésével nem kell majd sofőröket képezni, a számítógép a terep elemzésével javaslatot tesz majd a pilótának, merre haladjon. A különféle, a jármű környezetét figyelő érzékelők nem csak a többi közlekedőt figyelik, de a potenciális veszélyeket is. A robotautó üzemmód jelen esetben arra szolgál, hogy menet közben a katona fontosabb dolgokkal tudjon foglalkozni, például megjelölje a célt a lézervezérlésű rakétáknak. Ez is egy módja a balesetveszély megszüntetésének…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!