– Nem erre vágyik ma mindenki? Egy világmárka olyan példányára, amelyből úgy száz éve mindössze néhány darab készült, most pedig az eredetit tökéletesen leutánzó karosszériába 200 lóerős motort építve lehet hajtani az utakon?
 
– A kit carok csak reprodukciók, de az ilyen kimunkált darabok ára körülbelül a hatvanas években készült, keresettebb autóik eredeti példányaival van azonos szinten. Nekem például van egy valódi, 1936-os Fiat Berlinám. No, ha annak kicserélném a motorját egy mai változatra, akkor a társaim azonnal kitagadnának a klubból.

– Hogy indul egy ilyen szerelem?
 
– Egy 1965-ös Taunus volt az első. Egy ismerősöm akarta elvitetni a MÉH-be, én pedig kilóra megvettem, és elkezdtük otthon foltozgatni, javítgatni. Apám autószerelő, de így is három évig tartott, míg menetre készen állt. A Berlinát már tudatosan vettem, s itt jegyezném meg, ma már nem lehet a falusi pajtákban matuzsálemkorú járgányokat találni, drágák a működésképtelen régiségek, és milliókba kerül a felújítás is. Viszont az maga a csoda, amikor beülünk a lányaimmal, és utánunk fordulnak mindenfelé az utcán. Ám azt is tudni kell, Szegednél messzebb még nem merészkedtünk. Mert erre a célra otthon a két öreg járgány mellett van egy hétköznapi kocsink is, amit ütünk, vágunk, nem sajnálunk.

„Ma már nem lehet pajtákban matuzsálemkorú járgányokat találni” „Ma már nem lehet pajtákban matuzsálemkorú járgányokat találni”

– Mekkora a veteránok tábora?
 
– Úgy kétezer ilyen autó lehet az országban, és egyre tudatosabb a gyűjtők köre. Van, aki otthon húsz régi kocsit és vagy hetven motort őriz, de csak kettő működik közülük. Mások Moszkvicsot, Trabantot, Wartburgot ápolgatnak, hogy majd egy-két évtized múlva értékesek lesznek. Olyan ez már, mint a bélyeggyűjtés.
 
Főállásban boltot vezet
 
Bútor Béla 1964-ben született Pécsett. A Köztársaság téri általánosba járt, a Zsolnay-gyárban lett keramikus, majd a nyomdászmesterséget is kitanulta. A rendszerváltás kezdetén autósboltot nyitott, azóta is azt vezeti. A baranyai Veterán Autó- és Motorbarátok Egyesületének öt esztendeje az elnöke. Felesége Anita, Viktória lányuk 19, Regina 14 éves, és az egész család bolondul az oldtimer autókért.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!